asd.jpg
Cobza a apărut în viața interpretei Stela Botez în 2009. După ce s-a îndrăgostit instant de acest instrument tradițional românesc și l-a studiat, a început să cânte tot mai des cu el pe scenă și așa a apărut Fata cu cobza în 2012 ca și proiect muzical. De atunci, o parte din publicul iubitor de folclor o cunoaște mai bine ca Fata cu cobza decât ca Stela Botez, de aceea, nu ezită să realizeze mai multe proiecte muzicale frumoase în acest stil, voce-cobză.

Albumul „Fata cu cobza – Folclor” este al treilea din cariera Stelei Botez și conține cântece folclorice foarte vechi, pe care le-a preluat din cărți și culegeri de folclor din zona Basarabiei, în mod special sudul regiunii. Aceste cântece sunt adunate timp de 10 ani, primul cântec fiind învățat chiar în 2009 în anul 1 de facultate și este „Nu mă bate, mamă”. Perle ale neamului nostru, cântecele rămase de la strămoși sunt frumoase și de structură veche, astfel încât se potrivesc perfect interpretate în stilul lui Barbu Lăutarul, adică Voce-Cobză. Stela Botez le numește „cântece virgine” pentru că nu mai sunt cântate demult, nu sunt exploatate, și merită promovate și prezentate publicului.

La realizarea CD-ului „Fata cu cobza – Folclor” interpreta a lucrat cu inginerul de sunet Grigore Țapeș, graficianul Stas Zaldea și Mavr Company.

CD-ul „Fata cu cobza – Folclor” este promovat prin lansarea videoclipurilor la piesele existente pe CD. În toiul verii, Stela Botez lansează cântecul folcloric de glumă din sudul Basarabiei, pe care l-a învățat în timpul studenției – „Într-o zi așa de vară” și care se regăsește pe albumul. Cântecul este potrivit pentru crearea bunei dispoziții, or folclorul neamului nostru nu înseamnă doar cântece de dor și jale, joc și pahar. Strămoșii noștri au avut întotdeauna un umor foarte subtil, dar bine dezvoltat și ușor sarcastic. Există foarte multe cântece de glumă în lada de zestre muzicală. „Într-o zi așa de vară” este interpretat voce-cobză și este înregistrat la Grigore Țapeș în home studio, iar frumosul videoclip este realizat de către Petru Gașpar de la iStudio.md. Ideea de a cânta la cobză cu picioarele în apa unui iaz, aparține interpretei Stela Botez, care speră să placă publicului aventura artistică a fetei cu cobza.

Preluat de la: diez.md