Untitled-design.jpg

Se zice că 14 februarie sau 24 februarie (în spațiul românesc) sunt două dintre cele mai drăgăstoase zile din an, iar dacă ești născut în perioada 10 octombrie – 21 decembrie, chiar tu ești o dovadă în susținerea acestei afirmații. Evident, dragostea trebuie sărbătorită zilnic, nu doar pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, sau pe 24 februarie, de Dragobete, și nu doar cu flori sau ciocolate, ci cu timp valoros petrecut împreună. Nu degeaba se zice că cel mai bun cadou pe care i-l poți face cuiva drag este să îi oferi din timpul tău. Un mod frumos de a petrece timp valoros cu omul iubit este să priviți împreună un film: să râdeți, să plângeți, să împărțiți o păturică și să împărtășiți impresii despre ce ați vizionat. Iar dacă citești acest articol, înseamnă că ești în căutare de filme romantice. Îți recomand mai jos câteva lungmetraje drăgostoase.

„Înainte de răsărit” (1995) spune povestea unei iubiri de doar 14 ore, ce scânteiază între o studentă franțuzoaică – Celine (Julie Deply) – și un băiat american – Jesse (Ethan Hawke) – ce fac cunoștință în trenul pe ruta Budapesta-Viena. Cei doi petrec o zi și o noapte cutreierând străzile Vienei, filosofând despre timp, moarte, iubire și descoperirea de sine, îndrăgostindu-se unul de altul. Filmul, în regia lui Richard Linklater, e împletit din dialoguri lungi, peisaje romantice și marea dilemă – se vor revedea vreodată cei doi sau scurta lor poveste de dragoste se termină aici? Răspunsul acestei întrebări este chiar continuarea poveștii, adică filmele „Înainte de răsărit” (2004) și „Înainte de miezul nopții” (2013), care completează trilogia „Înainte de”.

„O iubire imposibilă” (2000), în regia lui Wong Kar-Wai, a fost denumit unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile și una dintre cele mai importante lucrări din cinematografia asiatică. Cei doi protagoniști, jurnalistul Su Li-zhen și secretara Chow Mo-wan, vecini de apartament, descoperă că partenerii lor sunt amanți. Răniți, aceștia caută alinare și dezvoltă o prietenie sinceră care se transformă într-o legătură platonică, o iubire imposibilă. Subiectul pierderii și al dorinței, ritmul lent, muzica melancolică, imaginea magică și elegantă creează împreună o adevărată capodoperă cinematografică.

„Amélie” (2001) este o comedie romantică franceză regizată de Jean Pierre Jeunet, care spune povestea unei tinere cu o imaginație bogată și cu o inimă mare. Rolul protagonistei este jucat de Audrey Tatou, care, încercând să ofere fericire celor din jurul ei, descoperă dragostea adevărată. Romanticul Paris, povestea jucăușă a îndrăgostiților, muzica originală compusă de Yann Tiersen, imaginea colorată și experimentală, narațiunea protagonistei sunt elemente ce au transformat pelicula în una dintre cele mai frumoase și sincere filme despre iubire. „Amélie” s-a bucurat de mai multe premii internaționale, inclusiv de premiul César pentru cel mai bun film și cinci nominalizări la Oscar.

Îți amintești prima iubire, cea mai cuminte, inocentă, pură, cu declarații și patos? Regizorul Wes Anderson a lansat în 2012 filmul „Aventuri sub clar de lună”, despre doi copii de 12 ani care, în numele dragostei, fug de acasă. Aceștia se izolează pe o plajă unde își creează propriul univers, în timp cât cei maturi îi caută cu disperare. Punctele forte ale filmului sunt muzica, imaginea, scenografia, scenariul, precum și distribuția impresionantă.

„Războiul rece” (2018), în regia lui Paweł Pawlikowski, spune o poveste de dragoste complicată, aproape imposibilă, puternică, aproape obsesivă, dintre compozitorul Wiktor și tânăra cântăreață Zula. Aceștia se tot caută, iubesc și suferă în Polonia, Berlin, Iugoslavia și Paris, de o parte și de alta a Cortinei de Fier, într-o aventură tumultoasă și suferindă până la sfârșitul vieții. Filmul, parțial inspirat din povestea părinților regizorului, a primit trei nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru cea mai bună imagine (Łukasz Żal).

„Cea mai rea fată din lume” (2021) este un film norvegian romantic, comic și dramatic despre suferință în dragoste, îndrăgostire și lucrul asupra dragostei de sine. Joachim Trier, regizorul, pune pe ecran patru ani din viața lui Julie (Renate Reinsve) într-o lucrare realistă, cu personaje profunde și întrebări esențiale.

În coreeană există termenul „in-yun”, care poate fi tradus ca „soartă”, dar se referă mai exact la ideea că destinul aduce doi oameni împreună pe baza nenumăratelor legături din viețile lor anterioare. Regizoarea canadiană-coreeană Celine Song a introdus acest concept în primul său film, lungmetrajul semiautobiografic „Din alte vieți” (2023). Filmul urmărește povestea a doi prieteni din copilărie care se regăsesc după aproape 20 de ani și contemplează asupra vieților lor atât de diferite și natura prieteniei lor.

Un alt film semiautobiografic lansat anul trecut este animația „Elementar”, în regia lui Peter Sohn. Acesta a introdus în film propriile experiențe ca fiu al unei familii de imigranți coreeni care s-au mutat în New York pentru o viață mai bună. Sohn a fost inspirat să reprezinte diversitatea culturală a unui oraș mare prin elemente naturale, creând o animație în care apa, focul, aerul și pământul prind viață și coexistă. Conform scenariului, tânăra și înflăcărata Ember se împrietenește cu Wade, element de apă, și, în încercarea de a salva magazinul tatălui ei, aceștia se îndrăgostesc. „Elementar” abordează mai multe subiecte importante, precum conflictul dintre generații, ciocnirile culturale, fenomenul migrației, dar și ideea că opusurile se atrag, iar iubirea le depășește pe toate.

Eu îți doresc vizionare plăcută și să sărbătorești dragostea zilnic! Și nu doar iubirea de aproapele tău, ci și iubirea de sine, de natură, de tot ce e frumos!

Preluat de la: diez.md