În ajunul Crăciunului din anul 1914, în tranșeele umede și noroioase de pe frontul de vest al Primului Război Mondial, s-a produs un miracol. Acesta a intrat în istorie ca armistițiul de Crăciun. În ziua de Crăciun, zgomotele puștilor s-au stins, iar soldații britanici și cei germani, care luptau în Primul Război Moldial de cinci luni, au început să joace un meci de fotbal, relatează Daily Mail.

Mitralierul britanic Bruce Bairnsfather, care a devenit mai târziu un proeminent caricaturist, a scris despre asta în memoriile sale. Pe la ora 22.00, Bruce Bairnsfather a auzit un zgomot. Soldații germani au început să cânte colinde și cântece patriotice, deoarece era ajunul Crăciunului. Unii dintre soldații britanici au început să cânte și ei, transmite History.

„Un soldat german a ieșit din tranșee, a aruncat arma și a venit spre noi. Ne uitam unii la alții, dar nu puteam să facem nimic. Nu poți să tragi într-un om care nu este înarmat”, a povestit, peste ani, un soldat britanic, martor al acelei zile memorabile.

Un an alt soldat britanic pe nume Ernie Williams a descris mai târziu într-un interviu amintirile sale despre meciul de fotbal: „Mingea a apărut de undeva, nu știu de unde. Au dat niște goluri și un soldat a intrat în poartă, apoi a fost doar o lovitură generală.”


Soldații care joacă fotbal în No Man’s Land în timpul armistițiului de Crăciun din 1914. Sursă: Arhiva de istorie universală/UIG/Getty Images

În urma meciului de fotbal, soldații au făcut schimb de biscuiți, tutun și vin, alăturându-se la o petrecere spontană în noaptea de Crăciun.

Preluat de la: diez.md