lukașenko1.jpg
După ce s-a împrăștiat mulțimea care protesta în fața reședinței prezidențiale, Aleksandr Lukașenko a ieșit către mascații de la OMON și le-a mulțumit pentru susținere. Aceștia l-au aplaudat în schimb și i-au spus că-l vor susține și-n continuare.

„Sunteți minunați! Vă mulțumesc! Noi ne vom clarifica cu ei”, le-a spus Lukașenko mascaților.

Reamintim că Lukașenko a venit către zona rezidențială cu un elicopter, echipat cu vestă antiglonț și cu armă. Acesta a comentat acțiunile protestatarilor din elicopter în felul următor: „S-au împrăștiat ca niște șobolani”.

Astăzi, 23 august, sute de mii de persoane au ieșit să proteste împotriva actualei guvernări din Belarus.

Totul a început pe 9 august, când în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării de un sfert de secol.

Exit-pollurile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.

După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.

În urma protestelor mai multe persoane au fost reținute de forțele de ordine, trei persoane au decedat. Unele persoane au fost declarate dispărute. Între timp, Lukașenko nu și-a arătat intenția de lăsa conducerea. Mai mult, acesta a declarat că: „Până mă veți omorî, alte alegeri nu vor fi”.

Preluat de la: diez.md