valeriucollage.jpg
Echipa #diez a decis să caute cum este văzută, prezentată și reprezentată Moldova pe una din cele mai mari platforme de filme din lume – Netflix. Am încercat să găsit filme în care e menționată Moldova, apar moldoveni sau are conexiune cu Moldova. Vedeți mai jos ce am găsit.


Serialul Dynasty 2017 (episoadele 17, 18, 19 și 20 au fost lansate în primăvara 2020)

În serial Moldavia apare ca un regat din centrul și estul Europei, condusă de un rege Michael care are mult petrol. Laura van Kirk trebuia să plece în Moldovia pentru a negocia o afacere, lucrurile iau o întorsătură și mai multe personaje principale rămân blocate într-un beci moldovenesc.

În episodul 20, se află că rafinăria de petrol din Moldova a explodat.

Spectral (2016)

Invazia pământului de către niște creaturi fantomatice va începe cu Republica Moldova. Filmul science-fiction/thriller „Spectral” despre o echipă de operațiuni speciale trimisă în Republica Moldova pentru a nimici ființe supranaturale în regia lui Nic Mathieu a fost lansat de Netflix

Filmul conține scene cu personajul principal care parcurge străzile orașului moldovenesc într-un tanc nimicind creaturi fantomatice asistat de o echipă de operațiuni speciale.

În film, Republica Moldova apare cu un regim eșuat măcinată de insurgențe și un război civil făcând toată zonă din această parte a Europei instabilă și periculoasă. „Republica Moldova.

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (2020) (mai multe detalii aici)

Netflix a lansat vineri, 26 iunie, Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, unde într-o scenă muzicală apare și interpreta din Moldova și reprezentanta țării noastre la Eurovision 2019, Anna Odobescu. Filmul de comedie spune povestea unei trupe din Islanda și aventura acesteia către marea scenă a concursului muzical.

Scena în care apare și Anna Odobescu este cea de sing-along, acolo unde apar mai mulți participanți la Eurovision, printre care și șase câștigători ai edițiilor anterioare: Conchita Wurst, Netta, Alexander Rybak, Loreen, Salvador Sobral, Jamala.

 

Jack Whitehall: Travels with my father (2018) (mai multe detalii aici)

„Jack Whitehall: Travels with my father” este un serial de comedie în care Jack împreună cu tatăl lui descoperă mai multe țări din lume. Astăzi a fost publicat pe Netflix cel de al doilea sezon al serialului, în care Moldova este una dintre destinațiile protagoniștilor.

Aceștia au apreciat vinul și plăcintele moldovenești, totodată au rămas uimiți de aspectul sovietic pe care îl are Capitala noastră.

Adevăratul motiv pentru care aceștia au ajuns în Moldova este trupa Sunstroke Project. Jack și-a dorit să se întâlnească cu această trupă încă de când i-a văzut la Eurovision în 2010 (cred că vă aduceți aminte și voi de legendarul epic sax guy, care a intrat în istoria internetului).

Ei bine, Jack pe lângă faptul că s-a văzut cu trupa, a avut posibilitatea să evolueze pe scenă alături de aceștia.

Ghidul celor doi a fost tânărul din Moldova, Valeriu Istrati.

Beyond the hills 2012 (disponibil doar pe Netflix-ul din SUA și Marea Britanie)

După dealuri (2012) este un film regizat, produs și scris de Cristian Mungiu. Filmul a fost filmat in municipiul Câmpina, judetul Prahova. Scenariul se bazează pe romanele neficționale ale scriitoarei Tatiana Niculescu Bran, care tematizează cazul exorcizării de la mânăstirea Tanacu din județul Vaslui.

Starețul mănăstirii este actorul și regizorul din Moldova, Valeriu Andriuță.

6 bullets 2012 (disponibil doar pe Netflixul din SUA)

În secvențele de început ale filmului se specifică următoarele: „Sclavia modernă este o mare afacere. Am văzut odată un copil ce a fost vândut pentru șase gloanțe și eu nu am făcut nimic”. Samson Gaul (Jean-Claude Van Damme), un fost mercenar din Legiunea Străină, lucrează ca măcelar la Chișinău și ajută oamenii să-și găsească copiii dispăruți. În oraș activează mai multe grupări infracționale ce se ocupă cu traficul de persoane, răpind copiii și exploatându-i. Copiii sunt închiriați cu ora unor pedofili sau revânduți unor alți traficanți.

În film apare și actrița din Moldova, Lia Sinchevici.

Siberian Education 2013 (disponibil pe Netflixul din SUA și Canada)

Un film cu John Malkovich, despre doi tineri dintr-un sat din regiunea Transnistriană implicați în afaceri cu droguri.

Preluat de la: diez.md