Biden.jpg
Președintele american Joe Biden a cerut Congresului SUA să aprobe noi fonduri de sprijin pentru armata Ucrainei în mărime de 33 de miliarde de dolari. În plus, Biden va propune crearea unui mecanism legal prin care activele înghețate ale oligarhilor ruși să poată fi folosite pentru a finanța eforturile ucrainenilor de a respinge atacurile Rusiei, transmite Reuters.

Solicitarea lui Biden include peste 20,4 miliarde de dolari pentru arme, muniții și alte asistențe militare, precum și 8,5 miliarde de dolari ca asistență economică directă pentru guvern și 3 miliarde de dolari drept ajutor umanitar și pentru securitatea alimentară.

„Acest ajutor va fi adresat pentru necesitățile militare ale ucrainenilor în săptămânile și lunile ce urmează. Îi va ajuta să lupte în continuare împotriva agresiunii Federației Ruse”, a menționat Biden.

Atât Washingtonul, cât și aliații săi din Europa au înghețat active în valoare de 30 de miliarde de dolari deținute de persoane înstărite care au legături cu președintele rus Vladimir Putin. Printre acestea se regăsesc iahturi, elicoptere, proprietăți imobiliare și opere de artă, a spus administrația lui Biden.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md