5d606bb52e22af00b867d262-1200_web_1024.jpg
Un satelit NASA a capturat imagini cu suprafața cu monoxid de carbon în atmosferă, din cauza focurilor din Pădurile Amazonului. NASA a colectat date măsurând nivelurile de monoxid de carbon la o altitudine de 5.500 metri în perioada 8 – 22 august.

AIRS, care se află la bordul satelitului Aqua NASA, măsoară „temperatura și umiditatea atmosferică, concentrațiile de gaze cu efect de seră și multe alte fenomene atmosferice”, se arată în comunicat. Animația de mai jos arată datele despre monoxidul de carbon care se ridică în atmosferă, indicat de culorile verde, galben și roșu închis pentru a demonstra concentrația gazului în atmosferă, transmite sciencealert.com.

Ca poluant atmosferic care poate parcurge distanțe lungi și să rămână în atmosferă timp de aproximativ o lună, monoxidul de carbon joacă un rol semnificativ în schimbările climatice. În timp ce AIRS a evaluat monoxidul de carbon la o altitudine relativ ridicată și are un efect redus asupra aerului pe care îl respirăm în acest moment, „vânturile puternice îl pot duce în jos până unde poate avea un impact semnificativ asupra calității aerului”, a scris NASA în comunicatul de presă.

Grija pentru cea mai mare pădure tropicală din lume a apărut, deoarece un număr record de focuri sălbatice au apărut prin Amazon în acest an – un total de 72.843 incidente, potrivit Institutului Național pentru Cercetări Spațiale din Brazilia (INPE).

Preluat de la: diez.md