În consecință, în spațiul european începe „era glaciară”, iar secenele din filmuleț sugerează stoparea livrărilor de gaze naturale către UE și urmările pe care le-ar putea avea această decizie.
În spațiul online, filmulețul a reușit să capteze atenția publicului, care a perceput publicarea acestuia drept o amenințare directă către Uniunea Europeană, în contextul sancțiunilor impuse de autoritățile europene Rusiei din cauza atacului asupra Ucrainei.
Russian Gazprom published a video „Winter will be big” where company turns off gas flow & ice age begins in Europe.
Do they really think they can kill thousands of Ukrainians, capture territories of another country, and Europe will look the other way, afraid of gas blackmail? pic.twitter.com/5Zwjg3x9su
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 5, 2022
Amintim că, la data de 2 septembrie, Gazprom a suspendat complet furnizarea de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1. Compania a invocat că motivul deciziei ar fi „defecțiuni la turbină”.
Șeful serviciului de presă al Comisiei Europene, Eric Mamer, a scris pe Twitter că consideră „cinică” decizia Rusiei de a opri conducta de gaz Nord Stream.
Amintim că, Gazprom a anunțat că va livra în luna septembrie gaz Republicii Moldova, iar realizarea auditului datoriei Moldovagaz a fost extins până pe 1 octombrie.
În septembrie, Moldovagaz va achiziționa gaze naturale de la Gazprom la prețul de 1 882,78 dolari pentru 1 000 m³.
La 24 august, cabinetul de miniștri a aprobat planul de măsuri de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022/2023.
Totodată, în 29 august, CSE a decis că 10 milioane de metri cubi de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din România.
Viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în sezonul rece al anului, aproximativ 80 % dintre toți consumatorii casnici din Republica Moldova vor primi compensații la gazele naturale.
Conform datelor publicate de S.A. „Moldovagaz”, volumul consumului de gaze naturale în luna iulie, curent a constituit 26,6 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 8,6 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021. Totodată, fața de luna iunie 2022 acest indicator a crescut cu 0,9 milioane de metri cubi sau cu circa 3,5 %.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!
Preluat de la: diez.md