ucraina-herson.jpg

Herson revine sub controlul Ucrainei. Pe 11 noiembrie, trupele ucrainene au intrat în orașul Herson, care a fost mult timp sub controlul armatei ruse. Despre aceasta a anunțat serviciul de informații al apărării din Ucraina, scrie hromadske.ua.

„Herson revine sub control ucrainean, soldații ucraineni intră în oraș. Traseele de retragere ale ocupanților ruși se află sub controlul de foc al armatei ucrainene. Orice încercare de a se opune forțelor armate ucrainene va fi înăbușită. Orice militar rus care se opune va fi nimicit”, anunță autoritățile din Ucraina.

Serviciul de informații al apărării din Ucraina anunță că unica șansă a soldaților ruși de a supraviețui este să se predea.

Pe 9 noiembrie, ministrul apărării din Rusia, Serghei Șoigu, a anunțat că armata rusă se retrage din orașul Herson și pleacă pe malul stâng al râului Nipru, acolo unde își pregătește apărarea.

Autoritățile ruse menționează că peste 115 000 pe persoane au fost evacuate din regiune.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md