eminescu.jpg

Designerul Igor Uduslivii, cel care a creat mini-monumentul „Micul Prinț”, de la Valea Morilor, a realizat macheta unei noi sculpturi pe care și-ar dori să o amplaseze pe o clădire din Chișinău. Este vorba despre două mâini care se ating, ale Veronicăi Micle și Mihai Eminescu. Potrivit autorului, aceasta ar putea fi fixată pe peretele clădirii atelierului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la intersecția străzilor care poartă numele celor doi, sub indicatoarele stradale.

Igor Uduslivii spune că ideea acestui proiect sculptural i-a venit în 2009, înainte de crearea monumentului „Micului Prinț”.

„Chișinăul are un element expresiv de poezie urbană: unele dintre cele mai frumoase străzi din centrul istoric – care poartă numele poetei Veronica Micle și al poetului Mihai Eminescu – se intersectează, așa cum s-au încrucișat destinele acestor oameni. M-am gândit că acest lucru ar putea fi ilustrat printr-un mic monument delicat din bronz, care să ilustreze vârfurile degetelor mâinilor unei femei și ale unui bărbat, fiecare pe planul său de zid, și se încrucișează la nivelul atingerii.

Relația dintre Micle și Eminescu a fost una complicată, neplăcută din punct de vedere emoțional. […] Sentimentele le curgeau printre degete. Dorința de a rupe îmbrățișarea și apoi dorința de a se atinge din nou. Din punct de vedere sufletesc și emoțional nu a fost ușor.

O simplă compoziție nu poate exprima toate acestea, dar poți într-o anumită măsură să idealizezi, să ilustrezi faptul că ambele destine și străzi se intersectează. Și să arăți dorința de a fi împreună și efemeritatea momentelor. Este o atingere, dar nu o palmă încleștată”, se arată într-o postare publicată de autor pe pagina sa de Facebook.

Igor Uduslivii a realizat o schiță „în volum” a conceptului, realizată din plastilină. Cele două mâini au mărime naturală. Acesta a menționat că momentan cere părerea oamenilor, pentru a ști dacă merită să o urmeze și să o după până la final.

În imaginile și videoclipul de mai jos puteți vedea cum arată macheta.


Sursă: Facebook/Igor Uduslivii

Sursă: Facebook/Igor Uduslivii

Sursă: Facebook/Igor Uduslivii

Sursă: Facebook/Igor Uduslivii

Sursă: Facebook/Igor Uduslivii

Sursă: Facebook/Igor Uduslivii

Preluat de la: diez.md