putin-stadion.jpg
Astăzi, 22 februarie, la Moscova, pe stadionul Lujniki, Kremlinul a organizat un concert cu tentă propagandistică intitulat „Glorie apărătorilor patriei”, care a fost menit să arate sprijinul societății ruse pentru războiul împotriva Ucrainei. În programul evenimentului a fost inclus și un cântec în limba ucraineană despre „salvarea” Mariupolului de „naziști” chiar înainte de discursul lui Putin.

Președintele rus a fost întâmpinat cu strigăte de „Putin! Putin!”, care a fost urmat de scandări „Rusia! Rusia!”.

„Ne-am adunat aici pentru ceea ce este în esență o sărbătoare, dar știu… Tocmai am vorbit cu conducerea militară de vârf a țării, care a spus că în acest moment există o bătălie la frontierele noastre istorice, pentru poporul nostru. Aceasta este dusă de aceiași luptători curajoși care se află acum aici, alături de noi, ei luptă eroic, viteaz, curajos”, a spus Putin la începutul discursului său.

De asemenea, președintele rus și-a exprimat opinia că întreaga țară „susține armata”, astfel încât fiecare rus este „într-o anumită măsură un apărător al patriei”. „Aceștia sunt lucrători medicali, doctori, asistente medicale, bone, […] aceștia sunteți voi toți împreună, care ați venit să îi susțineți astăzi pe luptătorii noștri”, a menționat Putin în discursul său.

Înainte de discursul lui Putin, a fost interpretat un cântec în limba ucraineană despre „salvarea” Mariupolului de „naziști”. Piesa „Пливе кача” a fost cântată de Akâm Apacev și Daria Frei. Piesa este o referință directă la cântecul dedicat pentru cei morți în timpul Euromaidanului „Пливе кача по Тисині”.

Mai jos puteți vedea „concertul” de pe scena stadionului Lujniki în întregime.

În martie 2022, pe stadionul Lujniki, Kremlinul a organizat la fel un concert cu tentă propagandistică după ce a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. #diez a scris un articol cu lista celor care au apărut pe scena stadionului Lujniki alături de Putin.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md