copac11.jpg
Viața rusaliilor, numite și efemeride, este de numai o zi, iar oamenii trăiesc un secol, dacă sunt norocoși, însă care este cel mai bătrân organism de pe planetă? Pentru oamenii de știință, determinarea cu acuratețe a vârstei oricărei specii care trăiește de multă vreme pe planetă este o sarcină foarte dificilă, o muncă ce poate fi comparată cu cea de detectiv.

O veche metodă de calculare a vârstei unui arbore este prin numărarea inelelor din trunchiul său — un inel pe an de creștere. Este un proces numit dendrocronologie care funcționează însă numai în cazul anumitor specii de copaci care au un ciclu anual de creștere. Problema evidentă o reprezintă faptul că pentru aceasta este necesară tăierea copacului respectiv, scrie AGERPRES.

Specialiștii în arboricultură reușesc însă să evite acest deznodământ forând în interiorul trunchiului și prelevând o mostră din profunzimea sa astfel încât să se poată număra inelele fără a provoca moartea arborelui. Este o activitate delicată, iar potrivit lui Kirkham uneori se petrec accidente, precum cel care a avut loc în anii ’60 când sfredelul unuia dintre oamenii de știință s-a rupt în timpul operațiunii de datare a unui pin. Ca urmare, copacul a fost tăiat și s-a descoperit, după numărarea inelelor sale, că acesta avea 5.000 de ani. “A fost un lucru teribil, însă atât de multă știință a izvorât din acea situație”, a subliniat cercetătorul care a adăugat că de atunci au fost identificați “arbori la fel de bătrâni, chiar și mai bătrâni”.

De asemenea, temperatura scăzută din mediul înconjurător joacă un rol important. Acesta este cazul buretelui de sticlă din Antarctica, care deține titlul de “cel mai longeviv animal” având o durată de viață estimată la 15.000 de ani. „Nu știm sigur”, admite însă doctor Magalhaes. „Pentru că, evident, nimeni nu a trăit ca să îi verifice în urmă cu 15.000 de ani”, a subliniat acesta.

Totuși, cel mai bătrân organism viu de pe Pământ, datat cu exactitate, rămâne pinul din Marele Bazin. Atât Pando cât și buretele de sticlă pot avea o vârstă mult mai înaintată decât Pinus longaeva, însă vechimea lor este presupusă pe baza unor măsurători inexacte, precizează sursa citată.

Atât profesor Tony Kirkham cât și Karen Mock sunt totuși de acord că mai sunt multe de descoperit în această privință și că cel mai bătrân organism viu de pe planetă aproape cu certitudine nu a fost încă identificat.

Preluat de la: Diez.md