Darth-Vader.jpg
Echipa #diez crede că pe lângă disciplinele tradiționale, un elev din anul 2017 trebuie să cunoască și alte lucruri ce-i influențează direct viața socială și relațiile cu cei din jur. Din acest motiv, concomitent cu sesiunea de BAC, am decis să publicăm și câteva teste alternative ce vizează subiecte diferite de cele tradiționale.

Subiectul I

#1. Această actriță a fost ridiculizată de colegi și prieteni în copilărie pentru că era „prea slabă, ochelaristă și purta proteze dentare”. Despre ce actriță este vorba?

Răspuns: Angelina Jolie

#2. Din ce material erau confecționate statuetele Oscar în timpul celui de Al Doilea Război Mondial?

A. Aur
B. Ipsos
C. Lemn

Răspuns corect: Ipsos

#3. Ce regizor mai este supranumit ”copilul teribil al filmului danez”?

A. Nicolas Winding Refn
B. Carl Theodor Dreyer
C. Lars von Trier

Răspuns: Lar von Trier

#4. Alfred Hitchcock a spus că această tehnică de montaj este „o adevărată artă de creare a ideilor”. Tehnica constă în lipirea a două imagini diferite pentru a crea un alt sens, și a fost inventată la în URSS la începutul secolului XX. Cum se numește acest efect în cinematografie.

A. Efectul Kuleshov
B. Efectul Stanislavski
C. Efectul Lumiere

Răspuns: Efectul Kuleshov

Subiectul II

#5. George Lucas îl dorea foarte mult pe actorul Toshiro Mifune într-un rol pentru filmul Star Wars (1977). Mifune a refuzat atât rolul lui Obi Wan Kenobi, cât și rolul lui Darth Vader (chiar dacă Lucas i-a promis că fața lui nu va apărea pe ecran). Din ce cauză a refuzat Toshiro Mifune acest rol?

Răspuns: Credea că apariția lui în Star Wars va păta imaginea samuraiului.

#6. În anul 1972 actorul Marlon Brando a refuzat premiul Oscar pentru cel mai bun rol masculin, acordat pentru filmul „The Godfather”. Care a fost cauza acestui refuz?

Răspuns: Tratamentul discriminatoriu aplicat de Hollywood și industria filmului față de amerindieni.

#7. În ziua de 17 mai, 1968, regizorii Jean-Luc Godard și Claude Lelouch au urcat pe scena Festivalului din Cannes și au oprit ce-a dea 21 ediție a festivalului. Care a fost cauza acestui gest?

Răspuns: Revolta mișcării studențești din 1968 din Franța și Europa

#8. În celebrul film „Apocalypse Now” în câteva secvențe aparte Joe Estevez în rolul pe care trebuia să-l joace Martin Sheen (căpitanul Benjamin L. Willard). Din ce cauză Martin nu a putut juca în acele secvențe?

Răspuns: A suferit un atac de cord în timpul filmărilor.

#9. În anul 1927 premiera filmului „The Jazz Singer” revoluționează lumea filmului și aduce o invoație care avea să schimbe cinema-ul pentru totdeauna. Charlie Chaplin declara că această inovație ”distrage spectatorul și îi încurcă la percepția filmului”. Despre ce inovație este vorba?

Răspuns: Apariția dialogurilor și a filmului sonor.

Subiectul III

#10. Scrieți un eseu despre simbolismul morții în filmele lui Cristi Puiu.
#11. Explicați semnificația dialogului și a narațiunii în cinematografia lui Quentin Tarantino.
#12. Argumentați: Cinematografia din Republica Moldova în secolul XXI. Stagnare sau dezvoltare?

* Pentru a vedea răspunsurile selectați spațiile de lângă cuvântul răspuns, ele sunt scrise cu alb.

* *Acest test a fost elaborat de către Briciul – cea mai bună platformă de recenzii de filme din Moldova. De ce Briciul? Deoarece „Şlefuitoarele sunt instrumente care ascut briciul, iar briciul este instrumentul de pedeapsă: ochiul care nu vede ce trebuie – se taie, după cum s-a arătat în filmul lui Luis Bunuel.”

Preluat de la: Diez.md