Screen-Shot-2021-12-25-at-22.42.07.jpg
NASA a anunțat astăzi că telescopul James Webb a fost lansat cu succes, în ziua de 25 decembrie, de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana.

„Telescopul James Webb reprezintă ambiția NASA și a partenerilor noștri să ne menținem perspectiva spre viitor. Promisiunea telescopului nu constă în ceea ce știm că vom descoperi, dar în ceea ce încă nu ne putem imagina despre universul nostru. De abia aștept să vedem ce putem descoperi”, a menționat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat oficial.

Tehnologia revoluționară a telescopului constă în faptul că va putea explora fiecare fază a istoriei cosmice – de la sistemul nostru solar până la cele mai distante galaxii observabile din univers, dar și tot ce se mai află între acestea. Telescopul va descoperi lucruri neașteptate și va ajuta umanitatea să înțeleagă originile universului și locul nostru în acesta.

Telescopul Webb va putea detecta lumina infraroșie din stele și galaxii îndepărtate. Acest lucru îi va permite, în esență, să privească înapoi în timp la unele dintre cele mai vechi lumini din universul observabil. Începând cu azi, telescopul va explora spațiul timp de șase luni. La finalul acestei perioade, acesta va transmite primele imagini.

La dezvoltarea telescopului au contribuit Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA). Telescopul este menit să succeadă telescopul spaţial Hubble care şi-a început misiunea în 1990 şi îşi va mai continua activitatea până în 2030.

Preluat de la: diez.md