(video) Autoritățile din Ucraina anunță că își întăresc apărarea la granița cu regiunea transnistreană

Ucraina-19.jpg
Serhi Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa anunță că Ucraina își întărește apărarea la granița cu regiunea transnistreană.

„Forțele de Apărare din Ucraina își întăresc apărarea la granița cu regiunea transnistreană. Acolo au loc provocări din partea Federației Ruse cu scopul de a crea tensiuni la Odesa”, spune Serhi Bratciuk, purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale din Odesa.


Pe 27 aprilie, așa-numitul Minister de Interne de la Tiraspol anunță că în satul Cobasna, regiunea Râbnița, au fost trase focuri de arme din Ucraina.

Amintim că ieri, 26 aprilie, Maia Sandu, a făcut declarații de presă după ce a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat în contextul evenimentelor ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Șefa statului a menționat că ceea ce se întâmplă acolo reprezintă o escaladare a tensiunilor.

Liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, prin intermediul unui comunicat oficial, că atacurile asupra regiunii transnistrene ar fi fost făcute de persoane din Ucraina.

De cealaltă parte, Maia Sandu a declarat că atacurile din regiunea transnistreană au fost făcute de grupări interne prorăzboi: „Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.

Oficiali din Ucraina au declarat încă de ieri că ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană sunt provocări din partea Rusiei. Federația Rusă încă nu a venit cu o poziție clară pe marginea acestor evenimente, declarând doar că „urmărește situația și se îngrijorează”.

Amintim că ieri, 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost anunțat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile. Acest lucru s-a întâmplat după ce în dimineața de ieri, au avut loc explozii în localitatea Maiac din Stânga Nistrului, fiind afectate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60. Iar în data de 25 aprilie, în jurul orei 17.00, la Tiraspol au avut loc explozii la așa-zisul Minister al Securității de Stat. Conform informațiilor, focurile au fost trase din RPG-uri. Informația a fost confirmată de așa-zisele autorități din regiune.

Totodată amintim că, pe 22 aprilie, armata rusă a anunțat că trebuie să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud în timpul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale”, ceea ce îi va permite să iasă direct spre regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Ulterior, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că nu vede niciun risc pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană.

Preluat de la: diez.md