chris-bair-A10y2Eq7OHY-unsplash.jpg
Anual, în data de 30 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Jazzului. Pentru prima dată, această sărbătorea a fost desemnată în anul 2011 de către UNESCO pentru a evidenția jazzul și rolul său diplomatic de a uni oamenii din toate colțurile globului.

Ziua Internațională a Jazzului reunește comunități, școli, artiști, istorici, cadre universitare și pasionați de jazz din întreaga lume pentru a sărbători și a învăța despre acest gen muzical și despre viitorul și impactul acestuia. În fiecare an, la 30 aprilie, această formă de artă internațională este recunoscută pentru promovarea păcii, a dialogului între culturi, a diversității și a respectului pentru drepturile omului.

În decembrie 2012, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a salutat oficial decizia Conferinței Generale UNESCO de a proclama ziua de 30 aprilie drept Zi Internațională a Jazzului.

În acest context, vă propunem spre lecturare câteva fapte interesante despre jazz.
# Originea precisă a cuvântului „jazz” este un mister. Nimeni nu știe exact de unde provine, deși există multe speculații. Unii spun că inițial a fost un cuvânt argou care a fost scris în multe moduri diferite: jaz, jas, jass și jasz.
# New Orleans este locul de naștere definitiv al jazzului, unde muzicienii de culoare au început să combine ragtime, quadrile franceze, biguine, marșuri de fanfară și blues în anii 1910.
# Când membrii unei trupe de jazz cântă împreună, deseori vor da din cap pentru a semnala sfârșitul piesei sau vor arăta cu degetul spre capul lor.
# Jazzul a dat naștere unor stiluri diferite, cum ar fi bebop, big band, swing, latin jazz, dixieland, gypsy jazz, bossa nova jazz și, de asemenea, cuprinde sub-genuri contemporane, inclusiv free jazz, acid jazz și soul jazz.
# Clarinetul a fost cândva instrumentul dominant în jazz. Definea sunetul erei swing-ului și era cunoscut sub numele său de „bețișor de lemn dulce”.
# Louis Armstrong a avut cea mai mare influență în creșterea popularității jazzului și a devenit cunoscut drept „ambasadorul jazzului”.
# Jazzul a introdus noi forme de dans, cum ar fi Charleston, Black Bottom și Trot.
# Statele Unite ale Americii este țara cu cei mai mulți ascultători de jazz.
# Ascultarea jazzului poate crește imunitatea, creativitatea, productivitatea, învățarea și reducerea stresului.
# Jazzul se numără printre cele mai libere și hibride forme de muzică.

Una dintre cele mai cunoscute formații de jazz din Republica Moldova este „Bucuria”. În anii ’40, ’50 și ’60 ai secolului trecut, această formație era cunoscută și apreciată nu doar în Republica Moldova, dar și în întreaga Uniune Sovietică.

Compozitorul și dirijorul Șico Aranov, saxofonistul și violonistul Garry Șirman sunt cei care i-au adus Moldovei un loc aparte în lumea jazzului prin crearea orchestrei de jazz „Bucuria”. În anii ’40, formația de jazz a cântat pe linia frontului celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Sputnik Moldova.

Preluat de la: diez.md