221209193710-eva-kaili-file-120922.jpg
Vicepreședinta Parlamentului European, Eva Kaili, a fost demisă din funcție. Moțiunea a fost votată de 625 de deputați europeni. Unul singur a votat împotrivă. Kaili s-a numărat printre cele patru persoane arestate în Belgia la sfârșitul săptămânii trecute în legătură cu scandalul de corupție de la Bruxelles.

Amintim că poliția belgiană a organizat săptămâna trecută 16 raiduri în Bruxelles în cadrul unei anchete privind corupția și spălarea de bani în cadrul parlamentului. Patru persoane au fost reținute pentru a fi interogate, iar anchetatorii au recuperat aproximativ 600 000 de euro în numerar și au confiscat echipamente informatice și telefoane mobile. Procurorii nu au spus cine sunt cei patru, dar cel puțin unul dintre ei era deputat UE și unul era un fost membru. Autoritățile nu au spus ce țară din Golf ar fi suspectă că ar fi oferit bani sau cadouri funcționarilor din parlament în schimbul unor favoruri politice, însă mulți observatori avizați au legat ancheta de Qatar, anunță Radio Europa Liberă.

Luni, autoritățile elene au înghețat bunurile lui Kaili în Grecia.

„Integritatea Parlamentului European este pe primul loc”, a scris pe Twitter președinta Roberta Metsola, în timp ce anunța votul unanim al liderilor grupurilor politice ale adunării pentru înlăturarea lui Kaili din funcția de vicepreședintă.

„Poziția ei este că e nevinovată, pot să vă spun asta”, a declarat Michalis Dimitrakopoulos, avocatul lui Kaili, la Open TV, într-un prim comentariu public. „Ea nu are nimic de-a face cu finanțarea din Qatar, nimic – în mod explicit și fără echivoc.”

Mai multe state UE, inclusiv Germania, au declarat că este în joc credibilitatea Uniunii Europene. Țările care s-au confruntat cu adunarea, inclusiv Ungaria, membră a UE, au declarat că aceasta își pierde credibilitatea morală.

Manfred Weber, din partea Partidului Popular European Conservator, a declarat: „Colegii noștri din Parlamentul European au fost profund șocați. Ceea ce se petrece reprezintă o povară grea”.

Preluat de la: diez.md