jurnalisti.jpg

Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în țările lumii a atins un nou record în 2022 – 533 –, după ce anul trecut se înregistrase deja un nivel istoric (488), se arată în bilanțul anual publicat de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF).

Numărul jurnaliștilor uciși a crescut din nou în acest an – ajungând la 57 – în timp ce 65 de jurnaliști sunt ținuți ostatici și 49 sunt dați dispăruți.

Mai mult de jumătate dintre jurnaliştii încarceraţi la data de 1 decembrie se aflau în detenţie în cinci ţări:
# China – 110;
# Myanmar – 62;
# Iran – 47;
# Vietnam – 39;
# Belarus – 31.

De asemenea, a fost înregistrat un număr mare de femei jurnaliste în detenție. Un total de 78 sunt deținute în prezent, ceea ce reprezintă o creștere record de aproape 30 % față de anul 2021. Femeile reprezintă acum aproape 15 % dintre jurnaliștii deținuți, față de mai puțin de 7 % în urmă cu cinci ani.

De asemenea, numărul jurnaliștilor uciși a crescut. În total, 57 au plătit cu viața pentru angajamentul lor de a relata informațiile în 2022 – o creștere de 18,8 % față de 2021, după o perioadă de doi ani de calm relativ și cifre scăzute din punct de vedere istoric. Războiul care a izbucnit în Ucraina la 24 februarie 2022 este unul dintre motivele acestei creșteri. Opt jurnaliști au fost uciși în primele șase luni de război.

Între timp, peste 60 % dintre jurnaliștii uciși și-au pierdut viața în țări considerate a fi în pace în 2022. Unsprezece au fost uciși numai în Mexic – aproape 20 % din numărul total de jurnaliști uciși la nivel mondial. Cifrele Mexicului, alături de cele ale Haiti (cu șase morți) și ale Braziliei (cu trei morți) au contribuit la transformarea Americii de Sud în cea mai periculoasă regiune din lume pentru mass-media, cu aproape jumătate (47,4 %) din numărul total de jurnaliști uciși la nivel mondial în 2022.

Preluat de la: diez.md