viata-sexuala-de-a-lungul-timpului.jpg

Comportamentul sexual ţine în primul rând de caracter, temperament, gradul de cultură şi educaţie, experienţă erotică, numărul şi caracteristicile generale ale fostelor partenere. Apoi mai este important dacă persoana respectivă şi-a îndeplinit sau nu anumite fantezii, dacă are o parteneră deschisă la experienţe noi, iar abia apoi de vârstă. “Comportament sexual nu este legat eminamente de vârstă.  Însă, dacă ne dorim să extrapolăm toţi ceilalţi factori şi să luăm în considerare doar vârsta, putem evidenţia anumite comportamente ce pot avea legătură şi cu asta’’, precizează psihologul Constantin Cornea pentru Ce se întâmplă, doctore? Iată cum vede specialistul tot acest drum erotic!

La 20 de ani, energia erotică atinge cote înalte. “Dorinţa de a experimenta este foarte mare, iar reperele sexuale vin, de cele mai multe ori, înaintea celor care ţin de relaţia de cuplu, de construirea unei familii, de procreerea unui copil. Dar şi acestea sunt doar elemente care nu pot defini pe absolut toată lumea, reprezintă doar o generalizare’’, adaugă Constantin Cornea.

 La 30 de ani, pot apărea primele semne de maturitate erotică, dar şi sentimentală. “Dacă nu s-a manifestat până acum dorinţa de a formă o familie şi de a da naştere unui copil, în cazul femeilor aceste dorinţe sunt mai evidente, acum a venit momentul. Cumva, ceasul biologic ticăie, frica de a nu mai avea timp să dea naştere unui copil o poate face pe femeie să îşi dorească un partener stabil, alături de care să construiască o familie.

Din păcate, majoritatea bărbaţilor se maturizează după 40 de ani. Pentru că nu îi lasă mama, prietenii sau datorită faptului că sunt în plină construcţie a carierei şi nu au timp sau chef să se concetreze la familie, considerând că au tot timpul să se gândească la aceasta mai târziu. Acum îşi doresc poate să demonstreze că pot ajunge la un anumit nivel material, social, intelectual’’, afirmă specialistul.

Tot la 30 de ani, foarte multe cupluri, formate de mai mulţi sau mai puţini ani, divorţează.  Se întâmplă asta pentru că femeia nu mai suportă ingerinţele exagerate ale soacrei, pentru că nu mai doreşte să tot amâne sarcina. sau pentru că a ajuns la concluzia că nu îl poate despărţi de prieteni. De asemenea, toxicitatea carierei îşi cere şi ea preţul. Timpul exagerat petrecut la serviciu, training-urile, team-bulding-urile, şedinţele nesfârşite sau colegele prea tinere şi prea îndrăzneţe, devin din nou factori de ceartă între cei doi, ce duc de cele mai multe ori la divorţ.

 Fanteziile sexuale pot fi un alt factor care contribuie la despărţire. “Unul dintre parteneri îşi doreşte mai mult sex, mai multe fantezii, mai multă atenţie sau mai multe sentimente şi constant dezmagit/ă că nu are cu cine să vorbească’’. 

După 40 de ani vorbim deja de maturizare. “Şi asta se vede  clar dacă ne uităm la cuplurile ce au rezistat până acum, ce tind să devină şi mai solide. Cei singuri ce îşi cam dau seama că ar fi cumva cazul să îşi întemeieze o familie. Unele cupluri sunt la un pas de nevroză, pentru că s-au săturat de greutăţile întâmpinate în privinţa creşterii copiilor sau de faptul că nu au un partener de discuţie’’, susţine psihologul Constantin Cornea.

 Vârsta de 40 de ani vine cu un plus de maturitate, responsabilitate, dar şi cu o stare de irascibilitate. “Poate fi, dacă doriţi, vârstă la care se remarcă cel mai uşor tulburările de personalitate, de comportament.

La 50 de ani, nivelul hormonal este mai scăzut, iar asta se vede în comportamentul general. Oamenii tind să fie mai liniştiţi sau din contră, traumatizaţi de experienţele de până atunci, irascibili şi greu de înţeles sau mulţumit’’, mai spune specialistul.

 În cuplurile formate de mult timp, erotismul este scăzut, şi, de cele mai multe ori, comunicarea afectivă este destul de ştearsă. “Am putea spune că, în anumite cazuri, energia erotică s-a transformat într-o energie investită în copil, pentru că multe femei îşi trăiesc viaţa, bucuriile sau necazurile în funcţie de realizările sau nerealizările acestuia.

La bărbaţi este un pic mai simplu. Mulţi îşi doresc să demonstreze că încă mai pot, aşa că  îşi folosesc armele cucerite până la această vârstă: banii, puterea, faima, felul de a comunica. Alţii sucombă, cad într-o melancolie ce poate deveni lesne sindrom depresiv’’, adaugă Constantin Cornea.

 După 60 de ani, latura erotică pare mai degrabă apanajul bărbaţilor care au realizat ceva din perspectivă financiară sau socială şi îşi „permit” încă să se mai bucure de viaţă, atât cât le permite rangul social, dar şi sănătatea. Pentru cele mai multe dintre femei, erosul pare o poveste apusă, ele preferând să se bucure de copii sau nepoţi. Şi doar sporadic de partener.

“Erosul ţine foarte mult de temperament, caracter, educaţie, experienţe de viaţă, putere financiară, rang social etc. Însă, dacă va doriţi o viaţă împlinită din perspectivă sexuală, nu uitaţi să comunicaţi la timp ceea ce vă doriţi. Să cuceriţi, nu să pretindeţi, de la partener/a ceea ce consideraţi că va împlineşte. Să aveţi răbdarea de a primi ceea ce sădiţi. Dar să fiţi şi atenţi/te la ceea ce partenerul/a îşi doreşte. Pentru că, este foarte important să primesc, dar mai mult decât atât, este extrem de important să şi ofer”, concluzionează psihologul Constantin Cornea.

 

 

Preluat de la: csid.ro