varice.jpg

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă.

1 din 5 români suferă de varice şi, din păcate, foarte puţini apelează la ajutor de specialitate atunci când apar primele simptome ale bolii.

Cuprins
Ce sunt varicele?
Cauzele apariţiei varicelor
Simptomele varicelor
Diagnosticul varicelor
Investigaţii radioimagistice şi de laborator
Tratamentul varicelor
Evoluţie, Complicaţii, Prevenire

sus

Ce sunt varicele?

Varicele sau venele varicoase sunt dilatări ale venelor superficiale, vizibile la nivelul pielii sau sub piele, care se produc din cauza valvelor venoase insuficiente. Practic, de vină sunt valvele defecte de la nivelul vaselor de sânge, care nu mai permit o circulaţie venoasă normală.
Atunci când valvele sunt incompetente doar în sistemul venos superficial, sângele cade gravitaţional, creşte presiunea în ele, se rup fibrele elastice, de colagen şi venele se dilată patologic. Pentru a compensa, venele se dilată, iar valvele nu se închid corespunzător. Astfel apar varicele, acele dilatări albăstrui care nu trebuie trecute cu vederea.

sus

Cauzele apariţiei varicelor

Cea mai frecventă cauză a varicelor este aşa-numita insuficienţă ostilă a venei safene interne sau externe şi insuficienţa venoasă valvulară periferică.
Mai exact, o valvă din interiorul acestor vene nu se închide bine şi permite formarea unui reflux în sensul invers circulaţiei normale a sângelui. Se ajunge astfel la încărcarea excesivă a venelor superficiale şi la formarea unor dilataţii venoase, caracteristice bolii varicoase.

Factorii de risc ce duc la apariţia varicelor
Predispoziţia genetică – determină pereţii venoşi subţiri şi valve bolnave;
Sexul – femeile sunt de patru ori mai predispuse apariţiei varicelor, spre deosebire de bărbaţi, estimându-se că dintre pacienţii care au varice aproximativ 80% sunt femei, iar 20% sunt bărbaţi;
Sarcina – în timpul saricii, nivelul de progesteron creşte, fapt ce duce la relaxarea vaselor de sânge şi umflarea venelor (30% dintre femei vor face varice la prima sarcină, iar 55% după a doua);
Vârsta înaintată – deşi varicele pot apărea la orice vârstă, odată cu înaintarea în vârstă venele din organism îşi pierd din elasticitate şi prezintă un risc mai mare de dilatare, circulaţia sângelui nu mai este la fel de bună şi astfel se formează varicele;
Statul prelungit în picioare – suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare exercită presiune mare asupra venelor şi îngreunează circulaţia sângelui dinspre picioare spre inimă;
Obezitatea – este unul dintre principalii factori ce duce la apariţia varicelor datorită presiunii exercitate asupra picioarelor.

sus

Simptomele varicelor

Debutul varicelor este lent şi se manifestă în principal prin disconfort la nivelul gambelor, caracterizat prin uşoare amorţeli, furnicături, înţepături, crampe şi o senzaţie de picioare grele. Aceste fenomene apar după statul prelungit în picioare, eforturi fizice mari sau o poziţie şezândă îndelungată. La femei, simptomele pot fi mai grave în perioada ciclului menstrual sau în timpul sarcinii.

Varicele se aseamănă cu nişte „coloane” venoase dilatate, cu caracter sinuos, care apar iniţial în porţiunea superioară a gambei. Edemul, care în faza de debut este discret, se extinde şi devine permanent. Tegumentul se subţiază şi devine transparent, lucios, cu zone hiperpigmentate, cu pilozitate redusă şi foarte sensibil la traumatisme.

Alte simptome ale varicelor:
• Dureri şi inflamaţii la nivelul pulpei;
• Apariţia de ulceraţii la nivelul gambei, care nu se vindecă – Ulcerul varicos
• Pigmentarea pielii gambei;
• Piele uscată, întinsă, cu aspect de coajă;
• Edeme în zona gambelor;
• Sângerări şi învineţirea piciorului după traumatisme minore;
• Tromboflebita şi ulceraţii varicoase;

sus

Diagnosticul varicelor

Primul pas în diagnosticarea şi tratarea varicelor este vizita la un medic specialist, însă este foarte important să acţionăm prin prevenţie sau tratament încă de la primele simptome, astfel remisia va fi mult mai rapidă.

Medicul specialist este singurul care poate determina gradul afecţiunii, riscurile şi poate prescrie tratamentul corect.

De obicei varicele sunt diagnosticate de către medic prin aspectul lor. Acesta examinează membrele inferioare, în timp ce staţi în picioare, pentru a verifica orice semne de umflare a venelor şi vă va solicita să descrieţi orice fel de durere apărută şi dacă există situaţii care agravează simptomele varicelor.

De asemenea medicul vă poate cere informaţii privind factorii de risc ai varicelor, cum ar fi:
• Istoricul familial – dacă un membru al familiei suferă sau a suferit de varice;
• Antecedente de ulceraţii în zona gambei;
• Valoarea indicelui de masă corporală;
• Sarcina.

Problema estetică nu este partea cea mai importantă a bolii varicoase. Atunci când devin vizibile venele de la nivelul membrelor inferioare, pacientul ar trebui să se adreseze unui specialist pentru efectuarea obligatorie a unei ecografii Doppler venoase.” –  ne spune domnul doctor Andronesi.

Lăsată netratată, această afecţiune poate duce la complicaţii precum tromboflebita varicoasă, tromboza venoasă profundă, dermatita de stază, ulcerul varicos sau chiar mai rău, la embolia pulmonară.

sus

Investigaţii radioimagistice şi de laborator

În unele cazuri medicul poate solicita efectuarea de investigaţii suplimentare.
Pentru investigarea venelor varicoase sunt utilizate în mod special:
Ecografia – procedură nedureroasă care foloseşte unde sonore de înaltă frecvenţă pentru a oferi imagini color ale structurii venelor. Cu ajutorul acestei investigaţii se poate măsura şi viteza de curgere a sângelui.
Testul Doppler – furnizează informaţii despre diametrul venelor bolnave şi indicii despre cât de bine funcţionează valvele dumneavoastră. Testul Doppler poate fi folosit şi pentru a verifica prezenţa cheagurilor de sânge în vene.

sus

Tratamentul varicelor

„La ora actuală există foarte multe tehnici de tratament. Există metode care extirpă vena din organism, ca de exemplu chirurgia clasică, sau tehnici minim invazive, precum scleroterapia, care se efectuează în regim de ambulator, nefiind necesară internarea sau anestezia. Durează în jur de 30 de minute, după care pacientul se poate întoarce acasă la familie sau chiar la birou.” – a detaliat specialistul clinicii OK Medical, clinică în care se face cu succes acest tip de intervenţie.

În cazul varicelor se pot folosi următoarele metode de tratament:

• Scleroterapia – este folosită pentru varicele de mici dimensiuni şi pentru venele superficiale vizibile. În timpul acestei proceduri, medicul injectează cu o seringă specială agenţi sclerozanţi în interiorul venei. Este introdus agentul sclerozant ce irită peretele vasului de sânge, îl face să se umfle şi apoi îl obturează. Ulterior, vasul de sânge se transformă în ţesut cicatrizat şi apoi este eliminat.

Scleroterapia ghidată ecografic – este folosită pentru venele mai profunde ale ulcerelor varicoase. Procedura este aceeaşi ca în cazul scleroterapiei simple, însă acul de seringă este ghidat în interiorul venei cu ajutorul unui ecograf.

Flebectomia – constă în scoaterea chirurgicală, prin mici incizii, a segmentelor varicoase de vene. Această intervenţie uşoară este practicată sub anestezie locală sau generală şi poate necesita o spitalizare de 1-4 zile. După efectuarea flebectomiei este recomandabil să purtaţi ciorapi de compresie în următoarele săptămâni postoperatorii.

Stripping – este o procedură de tip extern, efectuată sub anestezie generală, în sala de operaţie. Aceasta implică deschiderea celei mai mari dintre venele superficiale (safena) şi introducerea unei sârmuliţe, din plastic şi plasat de-a lungul venei varicoase ataşat de aceasta. Procesul constă în extragerea sârmuliţei cu varicele, de sub pielea pacientului. Strippingul este aplicat pentru varice foarte mari, este traumatizant pentru organism, lasă cicatrici, produce vânătăi şi posibile hemoragii. Perioada de recuperare durează între 5 şi 10 zile.

Chirurgia minim invazivă cu laser endovenos – în cazul acestei proceduri este folosită o fibră optică conectată la un laser vascular ce are capacitatea de a arde prin interior vena varicoasă, tratând astfel cauza varicelor. Odată introdusă fibra optică în vena varicoasă, laserul emite energie luminoasă ce încălzeşte şi sigilează vena dilatată, care se micşorează pe măsură ce fibra este retrasă. Este o procedură ce nu lasă cicatrici iar pacientul poate părăsi clinică în câteva ore de la operaţie, anestezia fiind locală, perivenoasă.

Chirurgia minim invazivă cu radiofrecvenţa – printr-o incizie se introduce o sondă în vena safenă internă sau externă şi se infiltrează cu soluţie anestezică în ţesutul din jurul venei pentru a o izola. Sonda eliberează energie de radiofrecvenţă care produce contracţia fibrelor de colagen, fibrozarea şi închiderea venei. Ulterior se aplică un pansament şi un ciorap compresiv, iar pacientul poate părăsi clinica pe propriile picioare.

Deşi pe internet exista o mulţime de tratamente minune (creme sau unguente) pentru varice, până în prezent nu s-au descoperit creme sau unguente care să trateze varicele. Ele pot ameliora, cel mult, simptomele bolii şi preveni unele complicaţii, dar eficientă lor este mult mai scăzută comparativ cu metodele de îndepărtare definitivă a varicelor. Grijă mare însă, ele trebuie să fie prescrise întotdeauna de medic şi niciodată nu trebuie să abuzăm de ele.” –  avertizează medicii de la OK Medical.

sus

Evoluţie, Complicaţii, Prevenire

Evoluţie
Deşi simptomele varicelor, prezentate mai sus, nu prezintă riscuri pentru sănătate, în stadiile avansate varicele pot duce la apariţia de eczeme, hipodermită sau ulcere varicoase de gambă. În plus, varicele pot fi responsabile de: hemoragie la nivelul unei dilataţii varicoase importante şi tromboză venoasă superficială (cheag de sânge ce blochează o venă superficială) cu posibilă evoluţie spre tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

Complicaţii
Varicele pot provoca complicaţii, întrucât acestea împiedica circulaţia normală a sângelui în vene. Netratate, varicele se pot agrava şi pot duce la:
Sângerare – apare în cazul în care piciorul loveşte o suprafaţă dură sau când pielea este tăiată sau julită;
Tromboflebită – inflamarea venelor picioarelor, asociata cu cheaguri de sânge din vene.
Insuficienţă cronică venoasă – se întâmplă în situaţia în care există o problemă cu alimentarea cu sânge, de exemplu, o supapă defectă a venei sau un blocaj;
Eczeme varicoase – în cazul acestora pielea devine roşie, cu cruste, se descuamează şi este însoţită de mâncărime şi sunt cauzate de slabă funcţionare a supapelor venelor varicoase care permit sângelui să curgă în direcţie greşită;
Dermatita ocră
Ulcere varicoase – apar atunci când presiunea venoasă este crescută la nivelul părţii inferioare a picioarelor şi determină infiltrarea lichidului în venă şi colectarea lui sub piele, provocând îngroşarea, umflarea, apariţia de edeme şi eventual ruperea pielii.

Prevenirea varicelor
Pentru a preveni apariţia varicelor, cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci este să menţii circulaţia normală la nivelul picioarelor.
• Evită să porţi haine strâmte ce pot bloca circulaţia sângelui la nivelul picioarelor;
• Controlează-ţi greutatea pentru a preveni retenţia de apă şi kilogramele în plus;
• Fă mişcare pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul picioarelor;
• Evită tocurile înalte ce pot pune presiune pe gambe;
• Bea cel puţin 2 l de apă pe zi pentru a menţine hidratarea organismului şi a evita îngroşarea sângelui în vene.

Foto: 123rf.com

Preluat de la: Csid.ro