caldura.jpg
Europa a avut parte în acest an de cea mai călduroasă vară înregistrată până în prezent, temperaturile depășind ușor precedentele două cele mai ridicate valori consemnate în perioada iunie-august, au anunțat marți oameni de știință din cadrul serviciului Copernicus al Uniunii Europene, relatează DPA, citată de AGERPRES.

Conform Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S), media temperaturii la suprafața solului din iunie-august s-a situat cu aproape 1 grad Celsius peste media din 1991-2020, devenind astfel cea mai călduroasă din acest set de date. În cele mai călduroase veri anterioare, din 2010 și 2018, media temperaturii a fost cu 0,1 grade Celsius mai scăzută.

Temperatura din perioada verii 2021 marchează cel mai recent punct de referință în cadrul unei tendințe de încălzire la nivel global pe termen lung, în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră schimbă clima planetei.

Înregistrările Copernicus datează din 1950, însă sunt supuse unor verificări încrucișate cu alte seturi de date care datează de la jumătatea sec. XIX.

<!–

–> <!–

–>

Serviciul a precizat într-un comunicat că, la nivel global, luna august 2021 a fost, împreună cu august 2017, cea de-a treia cea mai călduroasă înregistrată, cu puțin peste 0,3 grade Celsius mai “fierbinte” decât media din 1991-2020.

În Europa, august 2021 a fost aproape de media din 1991-2020, însă a prezentat condiții contrastante pe întregul continent. Acestea au inclus temperaturi maxime record în țările mediteraneene, valori mai ridicate decât media în est și, în general, temperaturi sub medie în nord.

Pe 8 septembrie, reprezentanții Climate Action Network, ce grupează aproximativ 1 500 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, WWF, Action Aid, Oxfam și Amnesty International, au solicitat amânarea următoarei ediții a Conferinței ONU pentru climă (COP26), considerând că este „imposibilă” organizarea unei reuniuni „juste și cuprinzătoare” la Glasgow, în perioada 31 octombrie-12 noiembrie, din cauza ratelor mici de vaccinare anti-COVID-19 din țările sărace.

Preluat de la: diez.md