vaginita1.jpg

Ce este vaginita atrofica?

Vaginita atrofica este o afectiune a mucoasei vaginale ce se caracterizeaza prin subtierea, dar si inflamarea peretilor vaginali din cauza reducerii cantitatii de estrogen. Este cunoscuta si sub denumirea de atrofie vaginala. Aproximativ 40% dintre femeile la care s-a instalat menopauza au simptome de vaginita atrofica.

Cuprins
Ce este vaginita atrofica?
Cauzele aparitiei vaginitei atrofice
SImptome de vaginita atrofica
Investigatii radioimagistice si de laborator
Diagnosticul de vaginita atrofica
Tratamentul pentru vaginita atrofica
Evolutie, Complicatii, Profilaxie

sus

Cauzele aparitiei vaginitei atrofice

De cele mai multe ori, vaginita atrofica apare dupa instalarea menopauzei, dar s-au intalnit cazuri de atrofie vaginala si in timpul alaptarii sau in momente care au coincis cu scaderea productiei de estrogen.

Aceasta scadere a hormonului feminin determina o serie de modificari la nivelul vaginal: subtierea tesuturilor, uscarea mucoaselor, pierderea elasticitatii, scaderea capacitatii de aparare impotriva agentilor infectiosi etc. Cel mai adesea, vaginita atrofica se intalneste:
• dupa instalarea menopauzei
• in perioada premergatoare menopauzei
• in timpul alaptarii
• dupa ovarectomie (indepartearea pe cale chirurgicala a ovarelor)
• dupa tratamente impotriva cancerului (radioterapie, chimioterapie)

Anumiti factori pot conduce la aparitia vaginitei atrofice. Printre acestia se numara
• Absenta nasterilor pe cale vaginala
• Fumatul reduce efectele estrogenilor in organism si, in plus, femeile fumatoare sunt predispuse la menopauza timpurie si sunt mai putin receptive la terapia cu estrogen.

sus

SImptome de vaginita atrofica

Printre primele simptome se numara uscaciunea, scaderea lubrifierii vaginale, act sexual dureros, ulceratii vaginale si prurit. De asemenea, sunt prezente simptome urinare precum cresterea frecventei de urinare, urinare dificila (senzatie de arsura), prezenta sangelui in urina, incontinenta si cresterea riscului de infectii urinare.

Vaginitele atrofice sunt amplificate de infectii simultane cu candida, trichomoniaza sau vaginita bacteriana. 

sus

Investigatii radioimagistice si de laborator

In timpul examinarii se vor recolta celule de la nivelul colului uterin pentru examinarea microscopica (test Papanicolau), dar si secretie vaginala pentru determinarea pH-ului vaginal. In cazul vaginitei atrofice pH-ul este alcalin (are o valoare peste 5). Daca exista simptome ale unei infectii urinare, se vor face teste specifice (examen de urina).

sus

Diagnosticul de vaginita atrofica

Examenul fizic este compus dintr-o examinare vaginala, in timpul careia medicul ginecolog palpeaza organele pelvine si inspecteaza organele genitale externe.

sus

Tratamentul pentru vaginita atrofica

Atunci cand exista simptome usoare, acestea pot fi ameliorate prin folosirea unor lubrifianti. O metoda de tratament eficienta este administrarea de estrogen pe cale vaginala prin folosirea:
• unor creme vaginale cu estrogen
• inel vaginal cu eliberare de estrogen
• tablete vaginale

In cazul in care vaginita atrofica se asociaza cu alte simptome ale menopauzei, pacientei i se poate recomanda estrogen sub forma de pastile sau plasturi, alaturi de progesteron sintetic.

sus

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Nu toate femeile aflate la menopauza sufera de aceasta afectiune. Activitatea sexuala regulata ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor vaginale. Complicatiile afectiunii cuprind prezenta infectiilor vaginale bacteriene sau fungice, fisurarea peretilor vaginali, dispareunie si sangerare dupa un act sexual.

Recomandari medicale
Daca exista in familie cazuri de cancer de san, terapia cu estrogeni nu este recomandata.

Foto: 123rf.com

Preluat de la: Csid.ro