Soarele se uneşte cu apa, dar pe oameni asta nu îi incomodează şi nici opreşte din loc. Din contră, apusul îi face să zâmbească, să tragă aer în piept şi să continue drumul. Chiar peste ape. Fix asta se întâmplă pe giganticul pod Storebæltsforbindelsen, ce uneşte insulele daneze Zealand şi Funen, cel mai lung pod situat în afara Asiei. Un ”arc” în timp ce salvează timp. Doar cei mai mici dintre pământeni stau nemişcaţi şi contemplează lumea mare sub lumina de ”portocală”. Zilele daneze de vacanţă sunt speciale. Fotografii de Marc Vorsatz.
Suntem la 115 kilometri de Copenhaga pe coasta West Zealand, pe insula cea mai mare din Danemarca – Zealand şi ne bucurăm de zile liniştite în peisaje idilice. Stăm la buza unei păduri, într-o căsuţă neagră şi cu ferestre albe, elegantă, din lemn, în Kobæk Strand, Skælskør. La micul dejun,la prânz şi la cina avem oaspeţi de soi. Un fazan, un pui de căprioară (uneori şi cu părinţii) şi din când în când ”fotografia”din faţa ochilor mai este fulgerată de câte, unul sau doi sau chiar 3 iepuri. De toate vârstele. Şi mai sunt şi muşuroaie de cârtiţe. Nu mai pun la socoteală fluturii multicolori de iulie. E aşa o linişte. Şi naturaleţe. Când ochii dau de un automobil de exemplu, realizezi că , deşi utile, maşinile disturbă ochiul ”beat” de pădure. Sau ochiul ”beat” de mare.
Mic dejun cu surprize în West Zealand, Danemarca
În Danemarca este uşor să ajungi la plajă
Danemarca are 7.400 de kilometri de coastă, aproape la fel de mult ca Brazilia şi mai mult decât India, deci oriunde te-ai afla, nu este greu să găseşti o plajă. Plajele daneze sunt largi, curate, libere, nesufocate. Perfecte chiar şi în vremurile în care distanţarea socială este regula zilei.
Kobæk Strand, Skælskør
Danemarca rurală – perfectă pentru vacanţe de neuitat
După o plimbare cu barca pe lacul Sorø şi după poveştile lui sir Bent Nikolajsen, ghidul nostru, despre viaţa în oraşul academic Sorø şi a locurilor din zonă, spuse în faţa unor preparate culinare specifice zonei, am văzut o altă latură a ţării. Ba mai mult, mi s-a părut că o ”văd”. Mai precis, prin ochii turistului care a păşit pentru prima dată în Danemarca rurală ţi se conturează imaginea unei femei pe la 40 de ani, zveltă, frumoasă, cu ochi mari şi limpezi albaştri. Are păr natural blond, este îmbrăcată în haine lejere din in, dar cu un croi făcut de un arhitect – costumul are poate de culoarea oului de raţă. Este încălţată comod, rumenă în obraji, educată, care vorbeşte la perfecţie 7 limbi străine, predă şi yoga, şi lecţii de pian, dar şi găteşte sezonal cu legume crescute organic în propria grădină. Cam aşa mi-am imaginat Danemarca după ce am văzut că este frumoasă, curată, bine întreţinută şi plină de „încredere în propriile forţe„.
În natură, prieteniile se leagă mai uşor
Grădinile daneze sunt splendide!
O altă după amiază a fost ”dantelată”. Adică nu găsesc alt cuvânt care să descrie Birkegårdens Haver, celebrele grădini din West Zealand. Fie că erau hortensii, fie că erau trandafiri sau flori exotice din Maldive eleganţa sunt aranjate printre mesele şi scaunele din fier forjat lucrat în filigram te lasă fără grai. Pe măsură ce te pierzi printre alei, liniştea se schimbă cu râsete. Copiii sunt foarte încântaţi de animalele prezente la fermă şi de faptul că se joacă printre găini.
Marc Vorsatz şi Marc Robin în grădinile japoneze de Birkegårdens Haver
De altfel, tot amintiri delicate precum mătasea şi pudrate cu fluturi albaştri şi parfum de bujori am creat la Castelul Gavno (merită drumul cu maşina până aici).Alergând după fluturi cu fiul meu în sera tropicală, ne-am udat până la piele. Aşa arată fericirea.
Admirând fluturii la Castelul Gavno
Incursiuni în lumea vikingilor
De altfel, fel şi fel de surprize aşteaptă să fie descoperite. De exemplu, în orăşelul Korsør poţi lua cina într-o farmacie. De fapt, o fostă farmacie – astăzi un magazin cu produse organice şi unde o dată pe săptămână poţi lua cina alături de localnici.
În căşuta din lemn în care am stat (super cozy şi utilată pentru a găti orice îţi doreşti), am dat de un album despre vikingi. Am ”atins” cu degetul istoria acestor pământuri.
Însă la muzeul Vikingeborg Trelleborg, călătoria în trecut devine palpabilă dincolo de filele unei cărţi glossy.
Excursie pe insula Røsnæs la farul din Vest
Pentru o crearea unei conexiuni şi mai adânci cu natura, dar şi cu istoria (şi cu bunele maniere) se poate petrece o zi pe traseul de aventură din insula Røsnæs, cel mai vestic punct din Zealand. Se porneşte din ”Camera Naturii” un minimuzeu unde nu vă întâmpină nimeni, dar este uşor să luaţi informaţiile şi să lăsaţi locul aşa cum l-aţi găsit. Traseul continuă prin locuri pitoreşti de prin pădure, plaje. Veţi da chiar şi de un restaurant amenajat într-un fost grajd. Punctul culminant este vechiul far Røsnæs, construit în 1844-1846, un martor puternic al istoriei lumii. Dacă vreţi şi mai multă aventură sau v-a prins furtuna puteţi rămâne gratuit într-unul dintre adăposturile construite în stânci. Vederea la mare este asigurată.
Infrastructură excelentă şi trafic lejer
Cum spuneam, în Danemarca te poţi deplasa uşor şi într-un mod civilizat (se respectă regulile în trafic). Iar infrastructura este extraordinară. Pe podul Storebæltsforbindelsen cu maşina sau cu trenul, ”pluteşti” deasupra mării şi ajungi în 10 minute la celălalt capăt.
De altfel, Storebæltsforbindelsen sau ”Great Belt Fixed Link” sau ”East Bridge” în engleză, este cel mai lung pod situat în afara Asiei (18 km) alături de podul Øresund sunt căi ce fac mai uşor drumul dintre Europa continentală către Suedia şi restul Scandinaviei prin Danemarca.
Peisaj în West Zealand
Copenhaga, un oraş sofisticat
Pentru o experienţă completă, acordaţi şi măreţei capitale daneze timp pentru explorare. Copenhaga este o bijuterie, chiar dacă te ameţeşte cu ritmul ei de metropolă după ce eşti ”beat” de liniştea din West Zealand. O plimbare feerică în Tivoli este o încântare indiferent de vârstă. Dacă nu puteţi sta mult, puteţi vizita Copenhaga pe apă – pentru o înţelegere mai bună a oraşului. Şi cu trenuleţul turistic puteţi culege alte impresii. Zeci de muzee interesante aşteaptă de asemenea, să îmbogăţească spiritul. Chiar şi într-o zi puteţi bifa cât mai multe dintre aceste puncte, mai ales dacă aveţi Copenhagen card (un card pentru transport şi obiective turistice).
Copenhaga este un oraş surprinzător
Info utile
Cum să ajungi?
Cu avionul via Copenhaga, cu maşina sau trenul.
Unde să stai?
Case de vacanţe utilate: www.feriepartner.dk
Ce să vizitezi?
Birkegårdens Haver: birkegaardens-haver.dk
Traseul Røsnæs: xn--rsnsrundt-i3a9q.dk
Muzeul Vikingilor Vikingeborg Trelleborg: natmus.dk
Castelul Gavnø: www.gavnoe.dk
Pagina oficială de turism Copenhaga: www.visitcopenhagen.com
Card Copenhaga: copenhagencard.com
Visit Zealand: www.visitdenmark.com/denmark/destinations/zealand
Pagina oficială de turism Danemarca: www.visitdenmark.com
Pentru informaţii despre călătorii în siguranţă în timpul pandemiei de coronavirus consultaţi pagina Ministerului Afacerilor Externe : www.mae.ro
Delicii culinare daneze
Preluat de la: csid.ro