pixel.png

Utilizatorii lentilelor de contact pot fi expuşi riscului de infectare cu noul coronavirus, motiv pentru care trebuie să acorde o mai mare atenţie igienei, spun experţii.

”Încă nu există cazuri confirmate de COVID-19 prin transmiterea virusului prin purtarea lentilelor de contact”, spune David Chu, profesor de oftalmologie la Şcoala Medicală Rutgers din New Jersey. ”Însă, din moment ce lentilele de contact pot provoca iritaţii la nivelul ochilor, pacienţii care le utilizează sunt tentaţi să ducă mâna la ochi mult mai des, ceea ce îi pune sub un risc mai mare de a se infecta”, a continuat specialistul.

O igienă strictă este esenţială, în special atunci când utilizatorii de lentile de contact se pregătesc să le folosească.

<!–

Formul de quiz

–>

”Utilizatorii de lentile de contact ar trebui să-şi spele mâinile cel puţin 20 de secunde cu apă şi săpun şi să le usuce complet înainte de a pune mâna pe lentile”, explică Chu într-un comunicat de presă.

Tehnicile standard de îngrijire a lentilelor ar trebui să fie adecvate pandemiei de coronavirus. Persoanele considerate vulnerabile în faţa COVID-19 sau care locuiesc alături de o persoană diagnosticată cu noul coronavirus ar trebui să facă trecerea de la lentile de contact la ochelari de vedere.

Deşi virusul SARS-CoV-2, vinovat pentru COVID-19, a fost depistat în lacrimile umane, Chu consideră că acesta este un aspect neobişnuit. Conjunctivita, de exemplu, este şi ea un simptom al COVID-19, dar nu la fel de des întâlnit precum febra, tusea, dificultatea de a respira şi diareea.

”Utilizatorii lentilelor de contact care se confruntă cu conjunctivită ar trebui să nu le mai folosească pentru că lentilele pot afecta corneaa sau o infecţie bacteriană a corneei, care poate duce la complicaţii”, a mai spus Chu.

Încă de la început, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor au recomandat ca metode de prevenţie a infectării cu noul coronavirus spălatul pe mâini frecvent, cel puţin 20 de secunde, cu apă şi săpun sau, în cazul în care nu avem la dispoziţie apă şi săpun să folosim gelurile sau spray-urile dezinfectante.

Preluat de la: csid.ro