skynews-notre-dame-paris_4640855.jpg
Un incendiu a izbucnit la Catedrala Notre Dame din centrul Parisului luni după-amiază, a declarat purtătorul de cuvânt al pompierilor, scrie euronews.com. 

UPDATE 2.59 Primele imagini din interiorul catedralei după incendiu

UPDATE 2.06 Fațada și două turnuri importante au fost salvate

Președintele francez Emmanuel Macron a promis să reconstruiască Catedrala Notre-Dame și a solicitat ajutor internațional pentru restabilirea unuia din cele mai prețioase simboluri ale Franței, relatează Bloomberg.

Macron a declarat că „Pericolul cel mai mare a fost evitat, deși bătălia nu a fost încă câștigată în totalitate”. Anterior, șeful echipajului de pompieri al capitalie a anunțat că, la ora acutuală, este instituiată starea de monitorizare și încheiere a operațiunii, cea de urgență fiind depășită.

Macron a mai adăugat că marți va fi lansată  o campanie națională de strângere de fonduri pentru a reface catedrala Notre-Dame și a rugat „cele mai mari talente” ale lumii să vină în ajutor.

Liderul francez a lâudat „curajul” și „marele profesionalism” al pompierilor, care au izbutit să salveze fațada și două turnuri importante.

UPDATE 1.46 Cazul incendiului este cercetat la etapa actuală drept accident
Procuratura de la Paris a exclus drept posibile cauze ale declanșării focului atât incendierea intenționată, cât și posibilitatea unui atac terorist.

Procurorii spun că poliția de la Paris va efectua o investigație privind „distrugerea involuntară provocată de incendiu”.

UPDATE 1.34 Scheletul de rezistență al clădării a fost salvat de la prăbușire
Potrivit Ministerului de Interne francez, focul a început să cedeze. Peste 400 de pompieri au fost trimiși la locul incendiului. Aceștea au refuzat să folosească elicoptere, temându-se că aruncarea cu apă din acestea ar putea deteriora structura de rezistență a catedralei. Majoritatea relicvelor păstrate în Notre-Dame, în special coroana de spini a lui Hristos, au fost salvate, transmite lefigaro.fr.

UPDATE 21.53 Incendiu la Notre-Dame: Întregul acoperiş al catedralei s-a prăbuşit.

12322294

Photo Credit: Thibault Camus / AP

UPDATE 21.40 Emmanuel Macron şi-a întrerupt întâlnirile programate şi a ajuns la Catedrala Notre-Dame la ora 20.15 (21.15, ora României).

O parte a acoperişului Catedralei Notre-Dame s-a prăbuşit din cauza incendiului, produs în timpul unor lucrări de renovare.

„Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră”, a transmis Emmanuel Macron prin Twitter.

hepta-4216352

Photo Credit: Hpeta

UPDATE 20.59 Celebrul Turn al Catedralei s-a prăbușit.

Cea mai mare parte a acoperișului a fost afectată de incendiu.

Catedrala Notre Dame se află în curs de renovare – pe anumite părţi ale sale fuseseră ridicate schele.

De asemenea, cele 16 statui din bronz au fost demontate încă de săptămâna trecută, pentru a fi restaurate.

Fumul poate fi văzut trecând în vârful catedralei medievale. De asemenea, flăcările au ajuns la cele două turnuri de clopot, a spus un martor pentru Reuters.

Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora Moldovei) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost evacuată.

Departamentul de pompieri a menționat că a început o operațiune majoră de stingere a incendiului. Purtătorul de cuvânt al autorităților locale a scris pe Twitter că incendiul a fost localizat.

Preluat de la: diez.md