wizz.jpg

Presa română citează un comunicat emis de compania aeriană Wizz Air în care anunță că, începând cu data de 14 martie, compania suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău, „ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării.”<a

UPDATE: Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) confirmă că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023.

Autoritatea a fost notificată printr-un e-mail despre decizia enunțată, fiind invocate motive de siguranță și securitate a spațiului aerian din regiune.

„Autoritatea și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au fost în permanentă colaborare și discuții cu reprezentanții Wizz Air, informând continuu privind procedurile aplicate în scopul asigurării unui nivelul corespunzător al siguranței și securității aeronautice. Decizia luată de către Wizz Air a creat incertitudine având în vedere că, în data de 14 februarie, operatorul aerian a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară, iar astăzi acesta a fost aprobat de către AAC. Ca urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță aplicând o serie de proceduri în acest sens și regretă decizia subită luată de către Wizz Air.

În continuare vom întreprinde toate acțiunile necesare pentru a asigura revenirea cât de curând a operatorului aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău, dar și pentru atragerea altor companii aeriene low cost”, se arată într-un comunicat publicat de ACC.

Știrea inițială

Wizz Air a monitorizat îndeaproape situația securității din Moldova și a fost în permanență în contact cu diverse autorități și agenții locale și internaționale pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță și securitate ale operațiunilor. Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al ţării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chişinău începând cu data de 14 martie”, se arată într-un comunicat transmis către AGERPRES.

După data de 14 martie, Wizz Air va oferi zboruri suplimentare din Iaşi pentru a sprijini pasagerii din Chişinău. Acest lucru presupune o nouă rută de la Iași către Berlin, precum și creșterea frecvenței zborurilor către Barcelona, Milano Bergamo, Bologna, Roma Ciampino, Roma Fiumicino, Dortmund, Larnaca, Londra Luton și Treviso din Iași, care este cea mai apropiată destinație din rețeaua Wizz Air.

Potrivit sursei citate, rutele de la Chişinău către Budapesta şi Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască. Capacitatea rămasă care operează în prezent cu destinația Chişinău va fi relocată către alte destinații din rețeaua Wizz Air.

„Clienții afectați, care au rezervat bilete direct prin wizzair.com sau prin aplicația pentru mobil a companiei aeriene, vor fi notificați prin e-mail și pot opta pentru rezervarea gratuită a unui alt bilet, pentru rambursarea a 120 % din tariful inițial achitat sub formă de credit pentru rezervări viitoare sau rambursarea a 100 % din prețul biletului”, susțin reprezentanții operatorului aerian.

Wizz Air va continua să evalueze constant situația pentru a relua operațiunile şi pentru a redeschide baza, de îndată ce acest lucru va putea fi realizat în siguranță.

Contactați de redacția #diez, reprezentanții Aeroportul Internațional Chișinău au declarat că nu au fost anunțați despre această informație.

Pe siteul oficial al Wizz Air nu a fost publicat acest comunicat.

Preluat de la: diez.md