Un soldat ucrainean a fost operat cu succes pentru ai scoate o grenadă neexplodată din piept, au declarat înalți oficiali de la Kiev.

Chirurgii au scos grenada chiar de sub inima militarului rănit, declarat Hana Maliar, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, care a încărcat o imagine care arată aparent o radiografie a muniției din corpul soldatului, transmite The Guardian.

„Medicii militari au efectuat o operație pentru a scoate o grenadă VOG, care nu s-a spart, din corpul soldatului”, a scris ea într-o postare pe Facebook.

Anton Gerașenko, consilierul ministerial al Ucrainei pentru Afaceri Interne, a declarat că o echipă de săpători a neutralizat muniția și a descris procedura ca fiind una care „ar apărea în manualele medicale”.

Operația a fost efectuată fără a utiliza electrocoagularea – o metodă obișnuită pentru a controla sângerarea în timpul intervenției chirurgicale, motivul a constat în faptul că grenada poate detona în orice moment.

După operație soldatul a fost trimis pentru reabilitare și recuperare ulterioară.

Gerașenko a scris într-o actualizare pe Telegram joi devreme: „Partea neexplodată a grenadei a fost luată de sub inimă. Grenada nu a explodat, ci a rămas explozivă”.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Preluat de la: diez.md