belarus4.jpg
Uniunea Europeană consideră că alegerile prezidențiale din Belarus nu au fost nici libere, nici corecte.

„Vom studia acțiunile autorităților din Belarus în această situație și vom efectua o reevaluare profundă a relațiilor noastre cu Belarus”, a spus Consiliul European într-un comunicat, citat de meduza.io.

Reevaluarea relațiilor poate include „vizarea celor responsabili pentru violență <…> pentru arestări nejustificate și fraudă electorală”.

La 11 august, miniștrii de externe din Danemarca, Finlanda, Islanda, Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia au cerut lui Minsk să inițieze un dialog cu opoziția, transmite RIA Novosti.

Amintim că pe 9 august, în Belarus au avut loc alegeri prezidențiale. Conform datelor oficiale, a câștigat Lukașenko. Acesta se află la conducerea țării timp de un sfert de secol.

Exit pollurile postate de media de stat din Belarus îl arătau pe Lukaşenko câştigând cu aproximativ 80 % din voturi, un rezultat despre care purtătoarea de cuvânt a lui Tihanovskaia, Anna Krasulina, a declarat pentru dpa că este „departe de orice realitate”.

După anunțarea rezultatelor exit-pollurilor, în stradă au ieșit să protesteze mai mulți oameni care au acuzat autoritățile de fraudarea alegerilor.

Preluat de la: diez.md