oo.jpg
Vinul spumant de calitate de tip aromat Moscato Dolce de la Apriori Wine a intrat în TOP 50 vinuri ale lumii, obținând marea medalia de aur – Grand Gold – la cel mai mare concurs de vinuri din America de Nord — Sélections Mondiales des Vins Canada ediția a 29-a, competiție care s-a desfășurat în perioada 13-16 octombrie 2022.

Spumantul Moscato Dolce Apriori Wine a fost apreciat de jurați profesioniști recunoscuți la nivel mondial, reușind să acumuleze 93 de puncte dintr-un total de 100 de puncte și surclasând alte 1705 vinuri din 29 de țări participante.

Este pentru prima data când un vin spumant dulce din Republica Moldova este distins cu marea medalie de aur, care este cea mai înaltă apreciere care poate fi acordată unui vin în cadrul acestei competiții. Alte două medalii de aur au fost acordate spumantului Apriori WIne Rosato Dolce și vinului Apriori Wine Empirico Bianca & Pinot Grigio. Acest rezultat demonstrează repetat calitatea vinurilor moldovenești, totodată confirmând și valoarea spumantelor dulci.

Cu toate că tendința de consum a vinurilor spumante brut în Republica Moldova este în creștere, întâietatea în preferințele consumatorilor pe acest segment este deținută de vinurile spumante dulci. Moscato Dolce și Rosato Dolce Apriori Wine sunt spumante cu dulceață naturală provenită exclusiv din struguri, spumante produse după tehnologia italiană cunoscută în lume drept ASTI, din mustul proaspăt al strugurilor de Muscat proveniți din regiunea de Sud a Moldovei, recoltați la maturitatea tehnologică și fermentați cu utilizarea levurilor selecţionate sub controlul riguros al vinificatorului până la obținerea a 7 % alc. vol. cu păstrarea zaharurilor și a paletei aromatice naturale. Aceste spumante nu conțin adaosuri și aromatizatori, precum alte băuturi spumoase dulci de pe piața autohtonă, care, cu părere de rău, se regăsesc tot mai des în coșurile moldovenilor, fiind confundate cu vinurile spumante autentice.

Apropiindu-ne de sărbătorile de iarnă, perioadă în care spumantul este atributul principal pe masă, alegerea lui printre sutele de produse de pe rafturile magazinelor este o decizie pe cât de importantă, pe atât de complicată. Pentru a avea în pahar o băutură savuroasă cu un perlaj delicat și de lungă durată, specialiștii recomandă să optăm pentru vinuri spumante naturale, care au fost produse prin metoda tradițională (a doua fermentație are loc în sticlă) sau modernă (cu fermentație secundară în rezervoare sub presiune) și mai puțin vinurile perlante, băuturile efervescente care nu au fost supuse unei fermentații duble, iar gazificarea este cauzată de impregnarea vinului liniștit cu CO2, în acest caz bulele fiind mai mari, haotice și vor dispărea mult mai rapid din pahar.

Este foarte ușor să fii indus în eroare de etichetele excentrice în spatele cărora nu este un vin spumant veritabil, ci o băutură similară care reprezintă un amestec de vin, apă, alcool etilic, aromatizanți artificiali, atipic de intenși, precum și alți conservanți care potențează gustul și aroma acesteia. Aceste băuturi pot fi ușor confundate pe raft cu vinurile spumante veritabile din cauza similitudinii sticlelor și în general a deficienței de informare a consumatorilor cu privire la tehnologiile de fabricare.

Vinurile spumante autentice sunt produse exclusiv din struguri, iar aroma este datorată procesului de fermentare și / sau maturării în prezența drojdiilor, pe când în cazul băuturilor slab alcoolice carbogazate pe baza de vin, rolul principal în crearea aromei este jucat de aditivii alimentari, iar gazele sunt introduse exogen. Iată de ce producătorii de vinuri spumante îndeamnă consumatorii să fie cât mai vigilenți și să citească cu atenție contraetichetele băuturilor pe care aleg să le savureze de sărbători.

Preluat de la: diez.md