Untitled-7.jpg
Uğur Şahin şi Özlem Türeci, care au cofondat BioNTech, firma germană care a colaborat cu Pfizer pentru a produce un vaccin revoluţionar cu ARNm COVID, au declarat că au făcut progrese care le-au alimentat optimismul pentru apariția vaccinului împotriva cancerului în următorii ani.

Întrebat când vaccinurile împotriva cancerului bazate pe ARNm ar putea fi gata de utilizare la pacienți, prof. Sahin a spus că ar putea fi disponibile „înainte de 2030”, scrie The Guardian.

Un vaccin cu ARNm împotriva COVID funcționează prin transportul în organism a instrucțiunilor genetice pentru proteinele inofensive ale virusului COVID. Instrucțiunile sunt preluate de celulele care produc proteina de vârf. Aceste proteine, sau antigene, sunt apoi folosite ca „postere dorite” – spunând anticorpilor sistemului imunitar și altor apărări ce să caute și să atace.

Aceeași abordare poate fi luată pentru a pregăti sistemul imunitar să caute și să distrugă celulele canceroase, a spus Türeci, directorul medical al BioNTech. Astfel, vaccinul ar urma să conțină instrucțiuni genetice pentru antigenele canceroase – proteine ​​care studiază suprafețele celulelor tumorale.

Mai multe vaccinuri împotriva cancerului se află la etapa de studii clinice

BioNTech lucra la vaccinuri cu ARNm împotriva cancerului înainte de începutul pandemiei de coronavirus, dar compania și-a direcționat toate eforturile pentru a produce vaccinuri COVID în fața urgenței globale.

BioNTech are acum mai multe vaccinuri împotriva cancerului la etapa de studii clinice.

Firma germană speră să dezvolte tratamente pentru cancerul intestinal, melanomul și alte tipuri de cancer, dar urmează obstacole substanțiale. Celulele canceroase care alcătuiesc tumorile pot fi împânzite cu o mare varietate de proteine ​​diferite, ceea ce face extrem de dificilă realizarea unui vaccin care să țintească toate celulele canceroase și niciun țesut sănătos.

Potrivit lui Türeci, BioNTech a învățat cum să producă vaccinuri ARNm mai rapid în timpul pandemiei și a obținut o mai bună înțelegere a modului în care sistemele imunitare ale oamenilor răspund la ARNm.

Dezvoltarea intensă și lansarea rapidă a vaccinului COVID au ajutat, de asemenea, autoritățile de reglementare a medicamentelor să descopere cum să aprobe vaccinurile.

„Ca oameni de știință, ezităm întotdeauna să spunem că vom avea un leac pentru cancer. Avem o serie de descoperiri și vom continua să lucrăm la ele”, a declarat Türeci.

În august, Moderna a declarat că dă în judecată BioNTech și partenerul său, gigantul farmaceutic american Pfizer, pentru încălcarea brevetelor privind vaccinul împotriva COVID-19 al companiei.

Întrebat despre asta, Sahin a spus: „Inovațiile noastre sunt originale. Am petrecut 20 de ani de cercetare în dezvoltarea acestui tip de tratament și, desigur, vom lupta pentru proprietatea noastră intelectuală”.

Preluat de la: diez.md