Woman-choosing-food-in-supermarket.jpg
Tabloul „Atelierul”, de Pablo Picasso, a fost expus miercuri într-un supermarket din Essonne, la sud de Paris, departament unde va fi inaugurat în 2025 un „Centru Pompidou regional”, care va adăposti opere din Muzeul Naţional de Artă Modernă al Franţei.

Scos din colecţiile unuia dintre cele mai mari muzee de artă modernă şi contemporană din lume, Centrul Pompidou, pictura artistului spaniol a intrigat miercuri rezidenţii veniţi să-şi facă cumpărăturile şi care se întrebau dacă este „autentic”. Pompieri, poliţişti şi agenţi de securitate ai supermarketului au vegheat cu discreţie tabloul.

O simeză modestă a fost construită în faţa rafturilor cu produse şi a fost degajat un culoar astfel încât clienţii acestui supermarket, situat între două oraşe cu mai puţin de 60 000 de locuitori laolaltă, să poată contempla opera pictorului cubist.

 

„Aici putem aduce mai uşor copiii întrucât este deseori dificil să ajungem la Paris”, mărturiseşte Aline Vidal, o pensionară în vârstă de 66 de ani, însoţită de cele două nepoate ale sale, de 5 şi 6 ani.

„Sunt încântat că această operă este expusă în mijlocul dovlecilor, pepenilor şi sticlelor de bere”, a declarat cu entuziasm Serge Lasvignes, preşedintele Centrului Pompidou, „acolo unde este realitatea, acolo unde oamenii îşi duc viaţa”.

Nu este colecţia Centrului Pompidou, ci cea a Franţei, întrucât este naţională şi este a tuturor francezilor, oriunde ar fi”, a argumentat el.

Această expoziţie se înscrie în cadrul demersului de amplasare, în oraşul Massy (departamentul Essonne), a unui Centru Pompidou regional, preconizată pentru decembrie 2025.

Noul centru, cu o suprafaţă de 25 000 de metri pătraţi, va adăposti în depozitele sale totalitatea colecţiilor Centrului Pompidou, circa 120 000 de opere. În prezent, operele sunt păstrate şi păzite cu sfinţenie în nordul Parisului, într-un spaţiu care „nu mai este adecvat”, a explicat pentru AFP Julie Narbey, directoare generală a Centrului Pompidou.

Începând din 2019, au fost demarate acţiuni premergătoare inaugurării acestui centru precum expunerea unor opere din colecţiile Muzeului Naţional de Artă Modernă în Ile-de-France, în şcoli, spitale, centre sportive, pentru „a aduce arta acolo unde nu este”, potrivit directoarei generale a Centrului Pompidou, citată de AGERPRES.

La sfârşitul anului 2023, Centrul Pompidou, situat în centrul Parisului, se va închide temporar pentru lucrări de restaurare, redeschiderea fiind prevăzută pentru 2027.

Preluat de la: diez.md