1-33.jpg
Un sat din vestul Franței oferă un premiu de 2000 de euro pentru persoana care ajută la descifrarea unei inscripții vechi de 230 de ani, care a fost descoperită pe o bucată de stâncă, relatează BBC.

Până în prezent nimeni nu fost capabil să afle ce înseamnă cele 20 de rânduri de text, descoperite în urmă cu câțiva ani. Mesajul misterios a fost scris pe o lespede înaltă de un metru, într-un golf din localitatea Plougastel (Bretania), la care se poate ajunge doar atunci când mareea e joasă.

Inscripția conține pe lângă litere normale din alfabetul francez, litere inversate sau răsturnate. Mesajul mai conține și litere de tipul Ø după modelul celor scandinave. Sunt vizibili doi ani 1786 și 1787, ceea ce înseamnă că inscripția datează de dinainte de Revoluția Franceză.

Pe stâncă au fost descoperite și două desene: imaginea unei bărci cu vele și cârmă și o inimă sacră, înconjurată de o cruce.

Experții francezi sunt uimiți de inscripția din Bretania

Inscripția a pus probleme la toate încercările de interpretare din partea academicienior locali. Unii cred că ar fi vorba de limba veche bretonă sau bască și că cel care a scris-o era semianalfabet. Literele ar putea avea legătură cu sunete sau cuvinte așa cum el sau ea le-a auzit.

1

O teorie susține că textul este legat de construcția forțelor navale de lângă acest loc. Un fort și un amplasament de artilerie – ale căror rămășițe mai pot fi văzute și astăzi- au fost ridicate în 1780 pentru a apăra Golful Brest. Până în 1783 Franța și Anglia s-au aflat în război.

„Le-am cerut istoricilor și arheologilor din zonă, dar nimeni nu a fost în stare să afle poveste din spatele acestei stânci” a spus Dominique Cap, primarul din Plougastel.

„Ne-am gândit că poate în lume sunt oameni care au expertiza și cunoștințele necesare pentru a ne ajuta. Decât să stăm în ignoranță, ne-am gândit să lansăm o competiție”, a mai adăugat acesta.

Lingviștii și arheologii entuziasmați de acest demers sunt rugați să se înregistreze la administrația primăriei și vor primi documentele necesare – fotografii cu inscripția, scrie știrileprotv.ro

Sute de persoane s-au arătat interesate până în prezent. După ce concursul se încheie în luna noiembrie, un juriu va alege cea mai plauzibilă interpretare a „ghicitorii”.

Preluat de la: diez.md