Un corp sănătos se traduce, cel mai adesea, într-o piele luminoasă, fermă, curată. La fel, un organism afectat de boală poate fi trădat de o piele ternă, cenuşie, pătată sau care se vindecă greu. Aceste semne sunt diferite de la o vârstă la alta. Unele boli ale organelor interne, precum ficatul sau inima, pot fi depistate citind semnalele de alarmă pe care le dă pielea, de la pete în anumite zone şi până la elasticitate compromisă. Regula însă, este valabilă şi în sens invers. Nu doar un trup bolnav egal piele bolnavă, ci şi o piele neîngrijită (alături de unghii şi păr) poate slăbi imunitatea corpului. Până la urmă, pielea este prima linie a păstunderii bacteriior şi viruşilor în organism. O piele îngrijită este o piele sănătoasă, mai puternică împotriva factorilor externi şi capabilă să protejeze întregul corp.
Cum să îţi îngrijeşti pielea în copilărie şi pubertate
Iritaţiile sau dermatitele de contact, alergice sau iritative, dermatita atopică, verucile (cunoscute drept „negi”, în termeni populari) şi hemangioamele (puncte sau pete roşii-vineţii pe piele) sunt cele mai frecvente afecţiuni dermatologice întâlnite la copii.
„În această perioadă a vieţii, îngrijirea pielii copiilor este responsabilitatea adulţilor. Cele mai multe recomandări se îndreaptă către alegerea acelor produse special destinate celor mici, care nu conţin coloranţi sau parfumuri, de la cele de curăţare şi îngrijire a pielii, până la, inclusiv, detergenţi de haine. Produsele neadaptate nevoilor copiilor pot să le irite pielea sensibilă, de aceea se recomandă ca părinţii să acorde o atenţie deosebită compoziţiei săpunurilor, cremelor, loţiunilor şi altor produse care pot avea efecte negative asupra pielii micuţilor”, explică Dr. Andreea Stancu, medic dermatolog.
<!–
Formul de quiz
–>
Altă măsură importantă, pe care părinţii ar trebui să o ia, pentru îngrijirea ideală a pielii copiilor, este cea de a-i proteja, pe cât posibil, de acţiunea nocivă a soarelui, utilizând creme speciale cu factor de protecţie UV, în special pe timp de vară, şi cu ajutorul hainelor din fibre naturale. Totuşi, cremele cu factor de protecţie UV nu sunt recomandate bebeluşilor care au mai puţin de 6 luni, însă aceştia pot fi bine protejaţi de soare cu ajutorul hainelor.
Odată cu perioada pubertăţii, când apar puseele de acnee, foliculitele, dermatitele seboreice şi eczemele, este cu atât mai necesară o vizită anuală la dermatolog. Rutina de îngrijire a pielii ar trebui să includă produse speciale de curăţare, fără parfumuri şi coloranţi, o hidratare corespunzătoare şi, în cazul fetelor, demachiere seara. Pentru cazurile severe de acnee, se recomandă vizita la dermatolog, astfel încât să se stabilească cel mai bun tratament personalizat, în funcţie de nevoi.
Cum ai grijă de sănătatea pielii la maturitate
Adulţii se prezintă la medic pentru o paletă mai vastă de afecţiuni printre care: tinea versicolor, cuperoza, dermatite seboreice şi alte dermatite, nevi (fie modificaţi, fie traumatizaţi), alte afecţiuni cronice (psoriazis, vitiligo), nelipsitele veruci, care apar la toate vârstele, alopecii.
Persoanele vârstnice, în schimb, merg la dermatolog mai ales din cauza apariţiei de noi leziuni suspecte (tumorale sau inflamatorii), pentru afecţiuni preexistente cronice sau acutizări în cadrul acestora.
„Orice leziune nouă suspectă, orice leziune care are tendinţa la creştere sau extindere, modificări ale nevilor (aluniţelor), fie de formă, culoare, dimensiuni, margini, simptomatologie/creştere apărută recent la nivelul unei leziuni vechi, toate acestea semnalează necesitatea unui consult dermatologic”, spune Dr. Stancu.
Pentru femei şi nu numai, apariţia de noi riduri sau accentuarea celor prezente, pielea uscată şi ternă – reprezintă de asemenea motive întemeiate pentru o vizită la dermatolog.
„La adulţi, îngrijirea pielii înseamnă protejarea ei de factorii nocivi şi, aici o să încep cu folosirea de produse de spălare şi îngrijire blânde, fără detergenţi agresivi, hidratarea corespunzătoare prin creme emoliente, protecţia faţă de razele solare, atât vestimentară cât şi prin creme de fotoprotecţie cu factor cât mai ridicat (recomandarea este de spf 50)”, explică dr. Stancu.
În plus, dermatologul atrage atenţia că fumatul, consumul de alcool, junk food-ul, dulciurile procesate, băuturile carbogazoase – toate au repercusiuni asupra pielii, precum şi asupra întregului organism.
O vizită anuală obligatorie la dermatolog ar trebui să devină o rutină pentru orice adult realmente preocupat de starea pielii sale, fiind un mod prin care pot fi detectate potenţialele modificări şi afecţiuni, precum şi potenţialele tratatamente şi abordări medicale corespunzătoare.
„În general, cele mai grave probleme sunt date de tumorile prezente la nivelul pielii, neglijate din varii motive o perioadă lungă de timp, astfel încât tumorile respective devin mai invazive, cresc în dimensiune şi, în unele cazuri, pot chiar determina afectare deja sistemică, ganglionară sau a altor organe”, este de părere dr. Andreea Stancu.
Genul acesta de cazuri grave, precum cancerele de piele, carcinomul bazocelular sau spinocelular, dermatofibrosarcoamele, melanoamele în stadii avansate şi alte tumori agresive, dincolo de a fi cele mai provocatoare pentru specialişti, pot fi, din păcate, dramatice, iar abordarea lor necesită efort susţinut şi muncă în echipă.
Specialiştii în sănătatea pielii recomandă ca fiecare persoană să îşi verifice cu atenţie generală periodică a pielii în faţă oglinzii, după duş, înainte să se îmbrace. Orice leziune nou apărută, care nu se vindecă, orice modificare a nevilor existenţi sau chiar apariţia de noi nevi, orice simptomatologie nou apărută (prurit, arsuri, usuturimi, durere) care are tendinţa la persistenţa/agravare- ar trebui investigate, avertizează dr. Stancu.
Mai mult decât atât, rarefierea podoabei capilare, modificările unghiale, leziunile apărute la nivelul mucoaselor – reprezintă şi ele motive întemeiate pentru vizita la dermatolog, aceasta fiind cea mai bună unealtă atât în prevenţie, cât şi în tratament, indiferent de vârstă şi afecţiuni asociate.
Preluat de la: csid.ro