pixel.png

Un compus din coaja de mere ar putea transforma tratamentul pentru scleroza multiplă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acesta ar putea fi folosit pe post de medicament pentru că ar avea puterea de a inversa daunele bolii. Oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate promiţătoare după ce l-au testat pe şoareci. 

Compusul care conferă cojii de mere strălucirea ceroasă ar putea fi transformat în primul medicament care inversează daunele devastatoare cauzate de scleroza multiplă.

Testele au fost efectuate pe şoareci şi animale paralizate, iar acestea au putut să meargă din nou după ce au primit acid ursolic – un compus găsit şi în cojile de pere. Cercetătorii au spus că „nu este un leac”, dar dacă oferă rezultate similare la oameni, le-ar putea îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii.

<!–

Formul de quiz

–>

Scleroza multiplă este o afecţiune cronică a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple, diseminate în timp (având cel mai probabil la bază mecanisme autoimune îndreptate împotriva proteinelor mielinei, mediate de limfocitele T şi declanşate de factori exogeni încă incomplet elucidaţi, la care se asociază un proces de degenerescenţă şi o funcţie oligodendrocitară anormală) şi printr-un proces de degenerescenţă axonală (care se desfăşoară în paralel, având însă o evoluţie progresivă) la o persoană cu suscepti bilitate genetică pentru boală.

Medicamentele existente acum încetinesc sau opresc scleroza multiplă în primele etape prin calmarea sistemului imunitar, însă niciunul nu remediază daunele care au fost deja făcute.

Rezultate încurajatoare pentru tratarea sclerozei multiple 

Cercetătorii de la Universitatea Thomas Jefferson din Philadelphia au dat compusul şoarecilor în stadii avansate ale unei boli asemănătoare cu scleroza multiplă.

Unele animale au trecut de la a fi paralizate la a putea să meargă din nou, deşi îngreunat, potrivit raportului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

În unele cazuri, boala a încetat să se agraveze. Asta ar însemna că o persoană care se deplasa doar cu scaunul cu rotile ar putea să meargă ajutată din nou ajutată de un baston. 

Co-autorul studiului, profesorul Guang-Xian Zhang, a declarat: „Este încurajator să vezi un compus care opreşte şi repară daunele sclerozei multiple în laborator.” Cercetătorii speră să încerce compusul pe pacienţi în curând.

Cercetările anterioare au demonstrat că acidul ursolic are şi alte beneficii asupra sănătăţii, cum ar fi menţinerea colesterolului sub control.  De aceea, acidul ursolic este deja pe piaţă sub formă de supliment alimentar. Dar dozele vândute în magazine sunt mult mai mici decât cele încercate pe şoareci.

Cercetătorii sfătuiesc oricum oamenii să mănânce mere şi alte fructe.

Societatea de Scleroză Multiplă a spus că cercetarea este „fără îndoială promiţătoare”.

Scleroza multiplă este o boală care debutează la adultul tânăr (20-40 ani), şi este de 2-3 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Ca dispunere geografică predomină în regiunile nordice, prevalenţa mergând de la 1 la 100.000 locuitori în zonele ecuatoriale, la 80 la 100.000 locuitori în nordul Europei şi Americii de Nord.

 

Preluat de la: csid.ro