Design-fara-titlu-18.jpg

Anchetatorii ruși au anunțat despre reținerea unei activiste care ar fi fost implicată în asasinarea bloggerului Vladlene Tatarschii. Bloggerul rus, care era un susținător al războiului și un om al Moscovei, a fost omorât în data de 2 martie 2023, în urma unei explozii care a avut loc într-o cafenea din Sankt Petersburg. Rusia acuză de asasinare Ucraina și „oamenii care cooperează cu” liderul opoziției Aleksei Navalnâi, transmite BBC.

Daria Trepova, în vârstă de 26 de ani, a fost trecută anterior pe lista de urmărite a Ministerului de Interne al Rusiei. Arestarea ei a fost ulterior confirmată de Comisia de anchetă a Rusiei.

Potrivit presei ruse, Tatarschii ar fi primit o statuetă cu puțin timp înainte de explozie și se speculează că un dispozitiv ar fi putut fi ascuns anume înăuntrul acesteia. În urma exploziei, bloggerul rus a murit și alte 30 de persoane au fost rănite.

Autoritățile ruse au spus că atacul a fost tratat ca o „crimă de mare profil” și că a fost planificat cu atenție și a implicat mai multe persoane. Comitetul anti-terorism al Rusiei a susținut că a fost organizat de serviciile speciale ucrainene „cu oameni care cooperează cu” liderul opoziției Aleksei Navalnâi.

Aleksei Navalnâi se află în închisoare de când s-a întors în Rusia din Germania, în ianuarie 2021. În august 2020, Alexei a supraviețuit în urma unei otrăviri cu substanțe interzise organizată de agenții serviciilor de securitate rusești.

În urma atacului, Trepova a fost reținută într-un apartament din Sankt Petersburg. BBC transmite că în ziua invaziei ruse în Ucraina, Trepova a fost reținută pentru mai multe zile din cauza participării acesteia la un protest împotriva războiului. În timpul reținerii, Daria Trepova a declarat că este nevinovată și ar fi fost dusă în eroare.

Tatarschii ar fi adus statuia la o „întâlnire patriotică” care avea loc într-o cafenea. Aceasta ar fi fost invitată să rămână alături de ceilalți participanți. În urma exploziei, ea a părăsit cafeneaua.

Cafeneaua de lângă râul Neva, unde a avut loc explozia, a fost odată deținută de Evghenii Prigojin, care conduce grup de mercenari Wagner din Rusia.

Prigojin a spus că ar fi predat cafeneaua către Cyber Front Z, un grup care se autointitulează „trupele informaționale ale Rusiei” și a spus că ar fi închiriat cafeneaua doar pentru seară.

Tatarschii, un susținător vocal al războiului Rusiei în Ucraina, nu a fost un oficial rus și nici un ofițer militar. Era un blogger cunoscut, cu peste jumătate de milion de urmăritori și, ca și Prigojin, avea un trecut criminal, transmite BBC.

Născut în regiunea Donețk din estul Ucrainei, el a spus că s-a alăturat separatiștilor susținuți de ruși când l-au eliberat din închisoare, unde ispășește pedeapsa pentru jaf armat.

El a făcut parte dintr-o comunitate de bloggeri militari pro-Kremlin, care și-a asumat un rol relativ important de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. În septembrie anul trecut, el a postat un videoclip în interiorul Kremlinului în care Putin proclama anexarea a patru regiuni ucrainene parțial ocupate.

„Vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți, îi vom jefui pe toți după cum este necesar. Așa cum ne place”, le spunea atunci Tatarschii adepților săi.

Preluat de la: diez.md