ulei-de-maces.jpg

Uleiul de măceșe este extras din semințele plantei și poate reduce roșeața, dar și ameliora semnele de îmbătrânire de pe chipul tău, poate calma acneea și acționează ca o cremă hidratantă infailibilă – cel puțin, asta susțin cei care l-au încercat. Dar se ridică uleiul de măceșe la înălțimea laudelor? Dermatologii spun că da.

Iată, mai exact, ce beneficii are uleiul de măceșe pentru pielea ta și care este cel mai simplu mod de a-l adăuga în rutina ta de îngrijire.

Uleiul de măceșe este bogat în vitamina A (cunoscută și sub numele de retinol), care poate ajuta la reducerea semnelor îmbătrânirii pielii, inclusiv netezirea liniilor fine și îngroșarea dermului (stratul mai adânc ale pielii), dând pielii un aspect mai ferm.

Uleiul de măceșe conține și vitamina C, un stimulator al colagenului care poate contribui la îmbunătățirea fermității pielii și la prevenirea apariției liniilor fine. Vitamina C este cunoscută și pentru efectul său de iluminare a pielii, conferind tenului un aspect radiant.

Antioxidanții conținuți de uleiul de măceșe cum ar fi tocoferolii și carotenoidele, ajută la protejarea pielii de stresul oxidativ, conform unui articol amplu din 2018 publicat în International Journal of Molecular Sciences. Aceștia se aliază pentru a neutraliza radicalii liberi (un tip de molecule care afectează celulele) donând câte un electron fiecărui radical liber, anulând în cele din urmă capacitatea acestora de a deteriora pielea.

Uleiul de măceșe conține acizi grași antiinflamatori, cum ar fi acidul linoleic, acidul alfa-linoleic și acidul oleic. Deoarece afecțiunile pielii precum rozaceea și dermatita atopică (cunoscută și sub numele de eczemă) sunt tulburări inflamatorii, acesta poate ajuta la reducerea inflamației și roșeții ulterioare, rezultând o diminuare a simptomelor.

În plus, uleiul de măceșe este bogat în beta-caroten, un antioxidant din familia carotenoizilor care sprijină creșterea normală și regenerarea celulelor pielii.

Deși sună paradoxal să aplici ulei pe pielea grasă și predispusă la acnee, puterea antiinflamatoare a uleiului de măceșe poate calma și roșeața asociată erupțiilor. Mai mult, retinoizii (derivații de vitamina A) sunt adesea prescriși în tratamentele cu rețetă pentru acnee, deoarece vitamina A ajută la accelerarea regenerării celulelor pielii. În plus, uleiul de măceșe nu este comedogenic, ceea ce înseamnă că nu înfundă porii.

Acizii grași acționează, de asemenea, ca niște hidratanți excelenți pentru piele. Aceștia au un dublu rol în hidratare, pătrunzând în piele pentru a hidrata și calma și jucând totodată un rol în formarea ceramidelor – substanțe care mențin pereții celulelor pielii puternici, astfel încât să poată reține mai bine umezeala.

În afară de netezire și tonifiere, vitamina A poate uniformiza ușor tonul pielii, în special dacă ai cicatrici de la acnee. După câteva luni de aplicare a uleiului de măceșe, ai putea constata că petele tale întunecate nu mai sunt atât de evidente. Cercetările sugerează că acest ulei polivalent ar putea îmbunătăți și textura și aspectul cicatricilor – poate datorită rolului pe care acizii grași îl au în modul în care celulele pielii se reconstruiesc după leziuni, spun cercetătorii.

Există o mulțime de creme pe piață pe care femeile însărcinate le folosesc pentru a reduce și preveni vergeturile pe burtă. Ia în considerare adăugarea uleiului de măceșe în combinație: un studiu din 2012 publicat în International Journal of Cosmetic Science a descoperit că femeile care au folosit o cremă anti-vergeturi conținând ulei de măceșe în timpul sarcinii au avut mai puține șanse să dezvolte enervantele semne – iar cele care deja le aveau au constatat că nu au progresat sau nu s-au agravat.

Foto: Shuttertock

Preluat de la: csid.ro