prietene.jpg

Când ai vorbit ultima dată cu cea mai bună prietenă a ta? Ar trebui să o faci, pentru că prieteniile de calitate pot îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Iată cum:

Atunci când femeile se simt apropiate de cineva, apare o creștere a progesteronului, un hormon care ajută la reducerea stresului și anxietății, conform unui studiu recent. Această creștere a fost, de asemenea, legată de o predispoziție de a-și asuma riscuri de dragul celeilalte persoane. Cercetătorii spun că acest aspect ar fi putut juca un rol în legăturile sociale din evoluția noastră.

Când cercetătorii americani au studiat persoanele cu vârsta peste 80 de ani, care aveau memoria la nivelul celei a adulților de vârstă mijlocie, au descoperit că acești bătrâni aveau relații sociale pozitive. Aceste relații sociale pozitive pot contribui la menținerea agerimii mintale.

Într-un alt studiu, femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani li s-a cerut să indice cât sprijin social au. Când cercetătorii le-au urmărit mai târziu, femeile care au spus că au avut mai mult sprijin social aveau șanse mai mari să trăiască în continuare. Alte studii au arătat că femeile cu cancer la sân, care au rețele sociale și de suport emoțional puternice, au șanse mai bune de supraviețuire decât cele care nu au.

Prieteniile solide prezic sănătatea și fericirea pe măsură ce îmbătrânim mai bine decât relațiile cu membrii familiei, arată două studii din SUA. S-ar putea să fie pentru că avem ocazia să eliminăm prietenii mai puțin importanți de-a lungul timpului, în timp ce familia (inclusiv membrii dificili) este pentru totdeauna.

Foto: Shutterstock

Preluat de la: csid.ro