dsds.jpg
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a recunoscut necesitatea dialogului cu talibanii după înfrângerea armatei guvernamentale, care a fost susținută de UE și Statele Unite. „Va trebui să construim un dialog cu autoritățile din Kabul, oricine ar fi acestea. Talibanii au câștigat războiul și va trebui să purtăm un dialog cu ei „, a declarat în cadrul unei conferințe de presă în urma unei reuniuni de urgență a miniștrilor de externe ai UE.

„Nu spun că îi vom recunoaște pe talibani, zic că va trebui să discutăm cu ei despre toate, să încercăm chiar să protejăm femeile și fetele. Chiar și pentru aceasta, trebuie să iei legătura cu ei”, a precizat șeful diplomației europene.

În special, UE trebuie să discute cu talibanii problemele legate de evacuarea din țară a cetățenilor țărilor europene și a afganilor care au acordat asistență țărilor occidentale în cursul campaniei lor militare în 2001. „Voi trimite (în Afganistan) o delegație pentru a negocia cu talibanii pentru a rezolva această problemă”, a spus Borrell.

<!–

–> <!–

–>

Mai înainte, talibanii au susținut o conferință de presă în care au spus că niciun om nu va suferi și a garantat că vor respecta drepturile femeilor în limitele legii sharia.

Reiterăm că ofensiva talibanilor a început în luna mai 2021. Pe 6 august, aceștia au luat controlul asupra primei provincii, după care au urmat mai multe districte și provincii. Până acum, Kabul rămăsese singurul mare oraș afgan controlat de guvern.

Situația din Afganistan s-a agravat în legătură cu retragerea forțelor armate internaționale din republică. În acest context, talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan duminică, după ce trupele insurgenților au reușit să pătrundă în capitala Kabul. Guvernul afgan susținut de forțele occidentale s-a prăbușit cu rapiditate după o serie de ofensive puternice ale talibanilor, iar președintele țării, Ashraf Ghani, s-a refugiat într-o țară vecină înainte de ca talibanii să ajungă în Kabul.

Preluat de la: diez.md