1740.jpg
Celor peste 6 000 de insule care formează arhipelagul japonez li s-a alăturat o nouă insulă, după ce au oamenii de știință au confirmat formarea ei în urma unei erupții vulcanice submarine la circa 1 000 de kilometri la sud de Tokyo.

Insula a apărut în Oceanul Pacific la aproximativ 50 de kilometri sud de Minami Ioto, cea mai sudică insulă a grupului Ogasawara, scrie The Guardian. Paza de coastă a Japoniei a declarat că noua insulă are o formă de semilună cu un diametru de aproximativ un kilometru, scrie digi24.ro.

Dar dacă istoria se repetă, prezența ei s-ar putea dovedi efemeră. Depinde în mare parte de materialele din care este formată. Cenușa și alte fragmente nu vor rezista valurilor, însă activitatea vulcanică ar putea produce lavă care, în timp, să formeze o coajă dură și mai durabilă.

Insulele formate în mod similar în zonă în 1904, 1914 și 1986 au dispărut toate din cauza eroziunii.

<!–

–> <!–

–>

În 2013, săptămâni de activitate vulcanică au dat naștere unei insule care a fuzionat cu o insulă existentă, Nishinoshima, pentru a crea o nouă masă terestră care, pentru o vreme, avea o formă asemănătoare cu câinele din desene animate Snoopy.

Agenția meteorologică japoneză consideră că ultima erupție, care a început la sfârșitul săptămânii trecute, ar putea continua și a emis avertismente cu privire la fumul degajat și la depozitele mari de cenușă din apele din apropiere.

Paza de coastă a descoperit insula duminică după ce a observat erupția din aer, adăugând că echipajul a găsit și depozite de piatră ponce (piatră vulcanică) plutind pe mare.

Preluat de la: diez.md