YWRjMTU2MjJmMzI3MTE0Y2E0M2FhNTNmNg.thumb_.jpg

Ucraina a obținut dreptul de a transporta energie electrică în Uniunea Europeană (UE). Autoritățile speră să încaseze 1,5 miliarde de euro din exportul de electricitate până la finalul anului 2022. Declarația a fost făcută miercuri, 8 iunie, de către Lana Zerkal reprezentanta ministerului energiei din Ucraina, scrie postul public de televiziune suspilne.media.

„După părerea mea, guvernul știe cum să treacă prin acest sezon de încălzire. Poate că va fi cu adevărat neobișnuit, trăim în timp de război și trebuie să înțelegem asta. Dar avem o electricitate puternică, care poate rezista la multe sarcini. Ucraina continuă să producă propriul gaz, care ar trebui să fie suficient pentru nevoile populației”, a menționat oficiala.

Potrivit informațiilor, autoritățile din Ucraina planificau decuplarea de la rețelele ruse și belaruse de energie electrică încă din 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea.

Conform agenției de presă, Ucraina a aplicat în martie ca să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil, iar marți, 7 iunie, a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa. Anunțul a fost făcut miercuri, 8 iunie, de compania Ukrenergo.

„Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro. Sistemul Ucrainei funcționa în sincron cu cel al UE. Am început în martie, iar acum UE ne deschide nouă oportunitate tehnică de a începe transportul comercial și să facem bani în urma acestuia. Este foarte important pentru noi că, în ciuda războiului, am putut s-o facem cu doi ani jumate mai devreme decât planificasem”, a relevat Lana Zerkal.

Astfel, Ucraina este pregătită să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia.

Preluat de la: diez.md