Întreprinderea de stat „Antonov” a anunțat că construiește noua aeronavă „An-225 Mriia”, după ce precedenta a fost distrusă în februarie de către soldații ruși în timpul unui atac lângă Kiev, transmite publicația germană Bild. 

Potrivit șefului întreprinderii, „noua” Mriia este gata în proporție de 30 %. „În cadrul unei instalații secrete, lucrările noii aeronave continuă. Părți bombardate ale acesteia, precum și piese noi, vor fi adăugate celui de-al doilea «An-225»”, menționează acesta.

Conform informațiilor, costul proiectului este de 500 de milioane de euro. În plus, aeroportul Leipzig/Halle din Germania contribuie la strângerea de fonduri și reconstrucția aeronavei. 

Potrivit publicației, aeronavă „Mriia” zbura constant la Leipzig înainte de începerea războiului în Ucraina. După cum s-a raportat anterior, în ianuarie, compania „Antonov” a primit o ofertă de a evacua aeronavele la Leipzig din cauza amenințării unei invazii, iar o astfel de evacuare a fost programată pentru după-amiaza zilei de 24 februarie.


Amintim că, în data de 27 februarie, Rada Supremă a Ucrainei a informat că forțele armate ruse au distrus cel mai mare avion din lume – AN-225 „Mriia”. Acest lucru s-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Gostomel aflat lângă Kiev. Restaurarea sa va costa mai mult de 3 miliarde de dolari, iar Ucraina asigură că Rusia va plăti pentru restaurarea acestuia.

Rusia a etichetat „Mriia” drept simbol al capacităților aviației ucrainene. AN-225 „Mriia” este gigantul aviației care deține recordul pentru capacitatea maximă de transport al mărfurilor, cel mai lung și mai greu din istoria capacității de monoîncărcare și de ridicare.

Preluat de la: diez.md