greece-1-2000-e1625839329532.jpg
Operatorii de turism din Grecia estimează o scădere a veniturilor din cauza noului val al pandemiei COVID-19, provocat de varianta Delta, mai agresivă și mai contagioasă. Mai mult, dacă numărul de cazuri crește masiv, acest lucru ar putea duce la o revizuire a politicii Greciei privind turismul, relatează cotidianul elen Khatimerini, relatează Digi24.

Aceasta, în condițiile în care Grecia înregistrează din nou o creștere a cazurilor de COVID-19, după ce mai multe săptămâni de scădere a acestora au determinat autoritățile să elimine majoritatea restricțiilor antiepidemice.

Multe dintre noile infectări sunt în rândul tinerilor și medicii avertizează asupra riscului unui nou val epidemic, alimentat de varianta Delta.

O imagine clară a direcției turismului din Grecia va fi însă cunoscută abia la sfârșitul lunii iulie, când vor exista date mai clare privind tendința epidemiologică și progresul campaniei de vaccinare. Dar Marea Britanie a anunțat că începând cu 19 iulie cetățenii săi vaccinați vor putea vizita inclusiv țări de pe lista „portocalie”, cum ar fi Grecia, fără carantină la întoarcere. Decizia ar putea aduce un număr semnificativ de turiști, în condițiile în care Regatul Unit este a doua mare piață pentru turismul elen.

<!–

–> <!–

–>

Ministrul turismului, Haris Theocharis, a spus pentru Khatimerini că numărul turiștilor care au intrat în Grecia în luna iunie reprezintă „o evoluție pozitivă”, dar că trebuie luate în considerare îngrijorările provocate de tulpina Delta a coronavirusului SARS-CoV2.

Practic, iunie a fost prima lună a sezonului turistic grecesc în 2021, iar datele despre numărul de călători care intră sunt extrem de încurajatoare, a spus ministrul.

„Ne-am descurcat mult mai bine decât în luna corespunzătoare a anului trecut, iar decizia guvernului britanic de a ridica restricțiile asupra cetățenilor săi vaccinați este foarte importantă și ne așteptăm la un impact direct pozitiv asupra turismului elen, a explicat el.

El a adăugat că mulți turiști britanici au mers oricum în Grecia, chiar dacă au fost obligați să intre în carantină la întoarcerea acasă.

„Acest lucru demonstrează, printre altele, cât de puternică este dorința oamenilor din întreaga lume de a călători din nou. Cu toate acestea, aș dori să subliniez că pentru guvernul elen, protejarea sănătății publice rămâne o prioritate absolută. Și tocmai de aceea nu vom ezita să întărim protocoalele de sănătate. Din primul moment, mesajul a fost: deschidem în siguranță – respectăm protocoalele – accelerăm vaccinările”, adăugat ministrul.

Totuși, obiectivul stabilit la începutul acestui an de a recupera 50% din activitatea turistică din 2019, în jur de 9,1 miliarde de euro, este acum considerat de către oamenii de pe piața turismului greu de atins. Operatorii se așteaptă ca procentajul să ajungă undeva la 30 % – 35 %.

Impactul negativ pe care îl poate avea mutația „Delta” asupra călătoriilor internaționale nu este încă reflectat în rezervările hotelurilor grecești, spun oamenii de afaceri domeniu. Dar ar putea deveni vizibil spre sfârșitul lunii iulie, deoarece riscul celui de-al patrulea val al pandemiei este în creștere.

Nimeni nu știe, deocamdată, cât de puternic vor reacționa guvernele naționale și UE și dacă vor decide revizuirea politicilor de călătorie. Vârful celui de-al patrulea val al pandemiei din Europa este așteptat la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie, ceea ce reduce speranțele pentru o prelungire semnificativă a sezonului turistic în octombrie și noiembrie. Totuși, oamenii de afaceri sunt optimiști, pentru că toate sondajele arată o dorință puternică de călătorie, care poate depăși teama de al patrulea val. Chiar și așa, operatorii care nu și-au deschis încă hotelurile amână deciziile pentru mai târziu.

Pe de altă parte, viceministrul grec pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias, a recomandat călătorilor care merg pe insule să se testeze anti-COVID la întoarcerea din vacanță, dar nu a impus cerințe suplimentare pentru testare, așa cum recomandă experții.

„Pentru călătoriile terestre nu există nicio măsură obligatorie. Există o recomandare puternică de a face teste”, a spus Hardalias la o conferință de presă.

Persoanele care călătoresc între regiuni sau către insule în Grecia trebuie să aibă certificat de vaccinare, dovada că au trecut prin boală, un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau un test rapid nu mai vechi de 42 de ore.

Preluat de la: diez.md