main-25.jpg
Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat un sistem informativ interactiv pentru a explica modul în care electrocasnicele și diverse obiecte din locuință consumă energie, precum și pentru a oferi sfaturi cum să economisim pe facturile la energie.

Aplicația reprezintă o casă/un apartament la bloc, cu diverse echipamente click-abile și locatarii acestuia efectuând diverse acțiuni prin locuință. Sistemul informativ, numit „Cât consumă casa ta?”, poate fi accesat AICI!

„Prin această aplicație, agenția țintește să vorbească în limbajul tinerilor de astăzi, oferind informații privind eficiența energetică în format infotainment, astfel încât prin joc, consumatorii să înțeleagă importanța unei atitudini grijulii față de consumul de energie”, a declarat directorul AEE, Alexandru Ciudin.

<!–

–> <!–

–>

În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45 % din consumul final de energie în țară. Spre deosebire, în Uniunea Europeană, consumul sectorului rezidențial reprezintă 26 % din consumul total de energie în 2019.

Consumul de energie poate fi redus nu doar prin investiții majore în infrastructură sau izolarea termică a pereților, ci și prin alegerea informată și utilizarea conștientă a echipamentelor din locuință. Astfel, promovarea unui consum responsabil de energie va duce atât la beneficii pentru bugetul familiei, cât și la reducerea consumului de energie pe țară și, respectiv, a dependenței energetice a acesteia.

„Cred că eficiența energetică e tare importantă, mai ales când consumăm mai mult de cât avem nevoie. De asta platforma îmi pare un pas bun ca persoanele să conștientizeze acest lucru. E salutabilă și abordarea Agenției pentru Eficiență Energetică de a ieși din tiparele unei comunicări instituționale, oficiale, și de a fi aproape de tineri. Cred că e un exemplu de urmat pentru alte instituții publice din Moldova”, a declarat Alexandru Lebedev, managerul redacției diez.md, un portal informativ dedicat tinerilor.

Agenția pentru Eficiență Energetică este convinsă că schimbările pot fi realizate doar împreună, din acest motiv invită toți doritorii să viziteze pagina de informare nou lansată și-i îndeamnă să seteze bannerul web și link-ul activ care direcționează către aplicația informativă, pentru un impact mai mare în informarea populației.


AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Preluat de la: diez.md