shutterstock_1797426448.jpg

Căldura excesivă din ultima perioadă ne-a cam dat bătăi de cap atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Cu greu mai reușim să ne odihnim noaptea, mai ales că nu este indicat să dormim cu aerul condiționat aprins. Ce soluții avem pentru a avea parte de un somn odihnitor atunci când gradele celsius cresc considerabil?

Căldura ne poate face să ne simțim letargici pe timpul zilei deoarece organismul nostru consumă mai multă energie pentru a-și regla temperatura internă. Dacă aveți probleme cu somnul noaptea, încercați să evitați somnul pe timpul zilei.

Căldura poate încuraja schimbarea obiceiurilor. Evitați asta, deoarece poate perturba somnul. Încercați să vă mențineți ora obișnuită de culcare și ritualurile dinainte de somn.

Luați măsuri pentru a vă asigura că dormitorul este cât mai răcoros posibil. Ziua, trageți perdelele sau jaluzelele pentru a bloca soarele și închideți ferestrele pe partea însorită a casei pentru a împiedica intrarea aerului cald. Deschideți toate ferestrele înainte de culcare pentru a crea o briză plăcută.

Reduceți numărul de straturi de pe pat, dar păstrați la îndemână câteva pături. Cearșafurile subțiri din bumbac absorb transpirația. Oricât de cald ar fi în dormitor, temperatura corpului va scădea pe timpul nopții, motiv pentru care uneori ne trezim simțind frig.

Folosirea unui ventilator, chiar și mic, poate fi de ajutor pe o vreme caldă. Ventilatorul încurajează evaporarea transpirației și ajută corpul să-și regleze temperatura internă. Dacă nu aveți un ventilator, încercați să umpleți o sticlă de apă caldă cu lichid rece. Alternativ, răcoriți șosetele în frigider și purtați-le. Răcirea picioarelor scade temperatura generală a pielii și a corpului.

Beți suficientă apă pe parcursul zilei, dar evitați să beți cantități mari înainte de culcare. Nu doriți să vă treziți însetați, dar nici să faceți drumuri suplimentare la baie în toiul nopții.

Fiți atenți la băuturile carbogazoase. Multe conțin cantități mari de cofeină, care stimulează sistemul nervos central și ne face să ne simțim energici. Evitați să beți prea mult alcool. Deși poate ajuta la adormire, alcoolul provoacă treziri timpurii și o calitate scăzută a somnului.

Dacă aveți dificultăți în a adormi, ridicați-vă și faceți ceva relaxant. Încercați să citiți, să scrieți sau să vă împăturiți hainele. Evitați utilizarea telefonului sau jocurile video, deoarece lumina albastră ne face să ne simțim mai puțin somnoroși și activitatea este stimulatoare. Reveniți în pat când simțiți că sunteți somnoros.

Asigurați-vă că ora obișnuită de culcare a micuților și baia nu sunt afectate doar pentru că este cald. Ca parte a rutinei de culcare, băile călduțe sunt recomandate de site-ul NHS UK. Asigurați-vă că nu sunt prea reci, deoarece acest lucru va stimula circulația (modul corpului de a se încălzi). Un bebeluș nu poate spune dacă îi este prea cald sau prea rece, așa că este important să-i monitorizați temperatura. Bebelușii dorm cel mai bine când temperatura camerei este menținută între 16°C și 20°C. Puteți instala un termometru în camera în care doarme bebelușul.

Majoritatea dintre noi avem nevoie de aproximativ șapte până la opt ore de somn calitativ în fiecare noapte pentru a funcționa corect. Dar amintiți-vă că majoritatea oamenilor pot funcționa bine după una sau două nopți de somn perturbat. Deși s-ar putea să căscați puțin mai des decât de obicei, probabil că veți fi bine și veți reuși, ulterior, să reveniți la programul normal de somn.

 

Sursă – https://www.bbc.com/news/health-49072212?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR345fLTPXlYSCHO1srxpGafbU2YPV7enYl8JbstLO_o7zXwJHkitqTL9PA_aem_U0VlJZgIVjCHLLaKOBqj8Q

Sursă foto – Stokkete / Shutterstock

Preluat de la: csid.ro