Natalia-CNA-3.jpg
Corupția este un fenomen care se întâmplă zilnic la nivel mondial. Cu regret, și Republica Moldova se confruntă cu corupția la diferite niveluri. În acest articol, vă prezentăm experiența a trei tineri din Ungheni care au decis să lupte cu acest fenomen în fiecare zi făcând voluntariat la Centrul Național Anticorupție.

Stanislav Rotari are 19 ani și studiază în clasa a XII-a. Pentru tânăr voluntariatul presupune dedicarea timpului și a energiei personale cu scopul de a contribui la binele celorlalți, dar și la dezvoltarea societății, fără o recompensă financiară în schimb.

În urma unei ore informative, ce presupunea informarea tinerilor cu referire la domeniul corupției și integrității, organizată de voluntarii CNA, Stanislav a devenit interesat de acest domeniu. Fiind motivat de mama sa, a aplicat la concursul de selectare a voluntarilor.

„Am avut nevoie de o scrisoare de motivare, am completat un formular creat de Direcția Educație Anticorupție, după care am fost invitat la un interviu, desfășurat în format online, alături de patru membri ai Comisiei de Evaluare”, declară Stanislav.

Voluntarul este de opinia că promovarea anticorupției are o importanță majoră pentru dezvoltarea economică a statului și pentru reducerea nivelului de sărăcie al țării în care locuim.

„Trăiesc cu gândul că voi deveni în viitor colegul de breaslă al angajaților CNA, ci nu doar un voluntar”, povestește Stanislav.

Tânărul recomandă celor interesați să se înscrie în calitate de voluntari anticorupție, îndeosebi celor ce au dorința de a urma o profesie din domeniul Drept sau în structurile interne.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Natalia Cucereavîi are vârsta de 18 ani și este elevă în clasa a XII-a. Consideră că a fi voluntar înseamnă să-ți dedici timpul tău liber societății prin activități ce vor contribui la îmbunătățirea situației din comunitate.

„Am devenit interesată de corupție acum doi ani, când am aplicat la concursul de selecție al voluntarilor trecând de proba interviului. Ulterior, am devenit membru al echipei de voluntari CNA fiind ghidată de profesoara mea Veronica Rotari. Anume ea m-a motivat să mă înscriu la acest proiect”, povestește Natalia.

Natalia a aflat despre concursul organizat de CNA de pe Facebook. În anunț erau indicate actele necesare pentru a fi selectat în următoarea etapă. Odată ce a fost selectată, a început să se implice cu mare entuziasm și motivație în activitățile de informare cu scopul de a preveni și combate corupția.

„O realitate dură este faptul că Republica Moldova este un stat cu un nivel sporit de corupție. Tinerii sunt viitorul, dar și cei ce au puterea de a contribui la schimbarea lucrurilor. Este esențial ca aceștia să promoveze valori precum integritatea, onestitatea și adevărul”, declară Natalia.

Cu siguranță, tânăra recomandă implicarea în calitate de voluntar CNA, deoarece acest lucru va favoriza formarea tinerilor ca personalitate, dar și va reduce actele de corupție din țară, ceea ce își merită timpul.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Cristian Sirghi are 19 ani și învață în clasa a XII-a. A fi voluntar în concepția sa înseamnă devotament și siguranță în propriile priorități, dedicarea timpului, dar și pasiunea față de societate și mediul înconjurător.

„Totul a început acum câțiva ani, în urma unei ore bazate pe integritate în liceul în care îmi fac studiile. Fiind impresionat de activitatea CNA, am început să urmăresc profund activitatea membrilor acestuia și am așteptat șansa de a face parte din echipa lor de voluntari. Diriginta mea, Veronica Rotari, m-a încurajat să aplic la concursul de selectare al voluntarilor acestei organizații”, povestește Cristian.

Tânărul a avut parte de aceeași metodă de selectare ca cea a colegilor săi, înaintarea scrisorii de motivație, dar și completarea formularului de înscriere. În urma interviului cu membrii comisiei de selectare CNA, acesta a reușit să devină voluntar cu acte în regulă.

„Este important ca un tânăr din Moldova să promoveze anticorupția pentru binele său, dar și pentru un trai mai bun și liniștit. Astfel va reuși să îmbunătățească statutul economic al țării, dar și va ajuta la păstrarea păcii. Corupția reprezintă factorul cu o influență negativă asupra unei țări”, afirmă Cristian.

Voluntarul aspiră ca după încheierea studiilor să devină angajatul Centrului Național Anticorupție. El le sugerează altor tineri experiența pe care o trăiește acum, deoarece aceasta i-a oferit posibilitatea de a interacționa cu foarte multă lume, mai ales cu tineri dezinformați.


Sursă: arhivă personală

Sursă: arhivă personală

Cei trei tineri voluntari CNA au reușit să participe în diverse campanii de informare a elevilor din licee și gimnazii. Au fost implicați, în cadrul quiz-ului „Pro-integritate” în incinta Colegiului de Medicină din mun. Ungheni, iar recent, în colaborare cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”, s-au integrat în Campania de prevenire a corupției prin Teatru.

Autoare: Veronica Rurac

Preluat de la: diez.md