ipiccy_image-9.jpg

Nikita Dobrovenco este un tânăr artist din Cahul care a decis să adauge culoare pe pereții gri ai orașului. Cu ajutorul pensulelor, tânărul se implică în dezvoltarea artei urbane din localitate. Artistul a realizat mai multe picturi murale pe teritoriul întregului oraș, inclusiv cea mai mică lucrare din Cahul.

Nikita Dobrovenco nu are studii în artă. Tot ce cunoaște despre pictura murală, dar și despre pictură în general a învățat de unul singur. Acum Nikita a deschis un studio – Art Bureau –, unde se ocupă de design grafic și picturi la comandă.

Prima sa lucrare realizată în oraș se numește „Salvador Dali”. După un an de la realizare, aceasta a fost vandalizată. „Am fost foarte supărat, deoarece a fost un cadou pentru oraș din numele meu, am făcut-o gratis și nu am cerut nimic în schimb”, a mărturisit artistul.

Totuși, Nikita și prietenul său, la fel pictor, Piotr Danci au refăcut muralul dându-i o viață nouă. „Nu am cerut nimănui permisiunea. Am venit și am început să desenăm. Am decis să-l pictăm pe Salvador Dali, deoarece suntem inspirați de opera lui”, a spus Nikita.

Cea din urmă lucrare creată la Cahul a fost în anul 2022 și are denumirea „Porțile Orașului”. Această pictură murală a fost realizată pentru localul Metropolis. „Am decis să surprindem la Cahul un astfel de moment având ca reper «Porțile Orașului» din Chișinău.” Aceasta a fost și lucrarea la care tânărul a lucrat cel mai mult, a realizat-o vara, atunci când erau înregistrate temperaturi foarte ridicate. Pentru a o face, tânărul a muncit la o înălțime de aproape patru metri.

Mesajul pe care dorește să îl transmită prin intermediul culorilor îl motivează pe Nikita să muncească în continuare, ca să lase o amprentă artistică la Cahul. Tânărul menționează că această credință reprezintă cea mai importantă valoare a studioului Art Bureau.

Pictura murală a fost creată în anul 2022. Aceasta se află în centrul orașului, în curtea restaurantului „Marco Polo”.

Lucrarea este, de asemenea, realizată de către tânăr în anul 2022 și se află în curtea restaurantului „Marco Polo”.

Pictura murală se află la intrarea în municipiul Cahul, în zona unde începe satul Roșu.

Lucrarea a fost realizată în anul 2022 și se află în curtea localului Metropolis din Cahul.

Pictura murală a fost creată în anul 2021 și poate fi găsită în cartierul Lipovanca. Lucrarea este un cadou pentru casa de copii din zonă.

Lucrarea a fost realizată în anul 2021. Pictura murală a fost dedicată doctorului Petru Cazacu și se află pe strada Doctor Petru Cazacu din Cahul.

Lucrarea a fost realizată în colaborare cu Centrul de Tineret Cahul.

Lucrarea a fost realizată în anul 2022 lângă pictura murală sub forma unor aripi, care la fel se află în Cahul.

Pictura murală a fost realizată în anul 2021 lângă intrarea sanatoriului „Nufărul alb” din Cahul. Lucrarea se află într-un tunel amplasat la 20 de metri distanță de intrarea în sanatoriu.

Lucrarea este cea mai mică pictură murală din Cahul. Șoricelul se află vizavi de lucrarea „Monocrom” menționată mai sus.

Lucrarea a fost creată în anul 2021 și se află mai jos de Centrul de Tineret Cahul, alături de magazinul Fabric Home Cahul. După un an de la realizarea ei, această pictură murală a fost vandalizată. Nikita și un alt artist au reușit să-i ofere o nouă viață.

Aici puteți urmări activitatea artistului pe Instagram.

În acest material găsești lista tuturor picturilor murale care pot fi admirate în municipiul Cahul.

Preluat de la: diez.md