botox-neurologie.jpg

Toxina botulinică este un instrument terapeutic important în arsenalul neurologiei contemporane. Deosebit de eficientă, este utilizată cu succes în tratamentul unei game variate de afecțiuni neurologice, printre care și distonia, o tulburare caracterizată prin contracții musculare involuntare.

Toxina botulinică demonstrează o capacitate sporită în blocarea semnalelor nervoase care stau la baza contracțiilor musculare anormale. Această abilitate fundamentală o face un instrument de bază în tratarea mai multor tulburări neurologice.

Deși terapia cu toxină botulinică îmbunătățește calitatea vieții pacienților, este important de reținut că ea nu vindecă afecțiunile neurologice în sine, ci doar gestionează simptomele.

Tratamentul distoniilor cu toxină botulinică este oferit sub îndrumarea atentă a unui medic neurolog specializat în tulburări de mișcare. Procedura este efectuată după o consultare amănunțită și doar dacă se consideră că este cea mai potrivită opțiune terapeutică pentru pacient.

Toxina botulinică acționează la nivelul joncțiunii dintre celula nervoasă și cea musculară, blocând eliberarea neurotransmițătorului acetilcolină și inhibând astfel contracția musculară.

Prin injectarea de toxină botulinică, contracțiile musculare necontrolate sunt reduse, ameliorând astfel postura distonică și mișcările involuntare, precum și simptomele dureroase asociate. Trebuie precizat că efectul de inhibare a contracțiilor musculare este unul temporar.

Tratamentul cu toxină botulinică este sigur și eficient atunci când este administrat în dozele adecvate, de către un medic neurolog, Cu toate acestea, în cazuri rare, pot apărea efecte secundare minore, cum ar fi echimozele, durerea locală sau ușoară slăbiciune musculară la nivelul injectării.

Contraindicațiile includ alergii la toxină botulinică, afecțiuni neuromusculare specifice sau sarcină.

Toxina botulinică reprezintă o unealtă terapeutică deosebit de valoroasă în tratamentul afecțiunilor neurologice exemplificate anterior, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții pacienților. În medie, durata efectului este de trei luni, după care este necesară repetarea tratamentului. De asemenea, injectarea la intervale prea scurte ar putea conduce la sinteza de anticorpi care pot reduce eficiența toxine botulinice, astfel că nu este recomandată administrarea la intervale mai mici de trei luni.

Foto: shutterstock

Preluat de la: csid.ro