vs.jpg

Ne-am propus să ținem pasul cu cele mai actuale oportunități pentru tinerii din Republica Moldova. De această dată, vă invităm să descoperiți experiența Vladei Sanduleac, una dintre beneficiarele bursei pentru studii postuniversitare în domeniul comunicării strategice oferită de Biroul de Externe al Regatului Unit. În acest material, tânăra ne-a relatat despre procesul de înregistrare, despre cursurile de care a avut parte datorită bursei și despre cele două săptămâni petrecute la Riga grație acestui proiect.

După finalizarea licenței, Vlada spune că își dorea să urmeze un program de masterat, doar că nu găsea ceva care să se plieze pe interesele sale. Teza de licență a studentei s-a bazat pe subiectul comunicării strategice în domeniul politic, iar această bursă a apărut în cel mai oportun moment. „Eu nu am studiat comunicare, deși voiam să merg în această direcție. Datorită acestor cursuri am obținut mai multe informații despre comunicarea din Asia sau comunicarea din Indo-Pacific. Este util să ai o perspectivă și asupra celorlalte zone de pe globul pământesc, pentru că nu există doar Europa.”

Cursurile se realizează în format hibrid, atât cu predare în regim online, cât și offline. Programul este divizat în două semestre a câte 12 săptămâni și un semestru destinat evaluării:
# semestrul 1 – program de predare;
# semestrul 2 – program de predare;
# semestrul 3 – perioada de evaluare.

Programul include 13 materii care însumează 180 de ore de predare. Cursurile pe care ar urma să le studiați sunt următoarele:
# Comunicare strategică: teorie, concepte și practică;
# Adevăruri și minciuni în lumea modernă;
# Influență și modele de schimbare comportamentală;
# Indo-Pacific, geopolitică și comunicare strategică;
# Emoții, memorie și identitate;
# Scenarii de joc în domeniul comunicării strategice;
# De la marea strategie la strategia de campanie;
# Comunicarea strategică și inteligența artificială;
# Marketingul politic în era digitală;
# Geopolitică, geoeconomie și geoecologie;
# Războiul informațional al Rusiei;
# China: idei și ideologie concurentă;
# Înțelegerea audiențelor: analiza publicului țintă și măsurarea efectului.

Cursurile sunt livrate de către cadre universitare și profesioniști din domeniul comunicațiilor strategice, sub egida Institutului Sympodium pentru Comunicații Strategice. „Ai expertiză directă de la specialiștii de top din domeniul comunicării strategice. Am avut ocazia să întâlnim consultanți ai NATO. La fel, o bună parte dintre profesori predau la King’s College. Am interacționat cu profesori din Italia, Japonia, Israel, Anglia. Ai un ocean de experți de la care să acumulezi atât de multe informații direct de la sursa inițială.” În urma finalizării programului, cursanții primesc un certificat postuniversitar echivalent cu 30 de credite ECTS (Sistemul european de transfer și acumulare a creditelor).

Vlada menționează că cele 13 discipline au fost foarte comprehensive, cu multe materiale pentru lectură, dar bine organizate și structurate. „Dacă mă pasiona un subiect în mod special, eram acolo pentru a adresa o întrebare și asta se întâmpla în majoritatea cazurilor. Dispuneam și de surse complementare dacă voiam să citim ceva pe lângă subiectele de bază. Acestea ne-au ajutat foarte mult la dezvoltarea gândirii critice și la rezolvarea temelor pentru acasă.”

Cursurile se desfășoară o dată sau de două ori pe săptămână, iar fiecare lecție are loc în intervalul orar 17.00-20.00. Timp de trei săptămâni, participanții învață în grup, iar orele în regim offline au avut loc la Riga. Tinerii nu au posibilitatea să urmeze programul doar în regim online. Perioadele de predare în format offline oferă studenților posibilitatea de a construi rețele profesionale și de prietenie. „Prezența la cursurile online reprezintă o parte din punctajul final pentru aceste cursuri. În cazul nostru, orele au început în noiembrie și s-au finalizat în aprilie.” Cursanta spune că pentru ediția din acest an organizatorii au mărit perioada lecțiilor, fiindcă volumul de muncă din punct de vedere academic este foarte mare, iar mulți dintre participanții cu poziții înalte în instituțiile în care activează cereau extinderea termenului-limită.

Pentru a se conecta la seminarele online, studenții ar trebui să aibă acces la un laptop și conexiune la internet. Participarea și înregistrarea la program sunt gratuite. În perioada deplasărilor, costurile pentru călătorie și cazare vor fi acoperite de către organizatori.

Participanții sunt responsabili pentru următoarele cheltuieli:
# asigurarea medicală pentru perioada în care cursurile se vor desfășura în regim offline;
# cheltuieli privind diurna în timpul cursurilor cu prezență fizică.

# Bursele sunt destinate exclusiv persoanelor care activează în organizațiile societății civile și în sectorul public.
# Programul este deschis pentru cetățenii originari din Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova și Belarus.
# Candidații trebuie să dețină o diplomă de licență în orice domeniu sau să fie în curs de obținere a unei astfel de calificări până la data începerii programului.
# Diploma de licență trebuie să echivaleze peste 65 de puncte specifice sistemului de învățământ superior din Marea Britanie.
# Candidații trebuie să cunoască limba engleză. Cei selectați pentru a beneficia de această bursă vor participa la un interviu și vor susține un test oral și scris pentru a demonstra nivelul de cunoaștere a limbii engleze.
# Nu există o limită a vârstei de participare.

# copii ale calificărilor academice (diploma de licență sau masterat);
# certificatul eliberat la finalizarea studiilor universitare;
# foaia matricolă în care sunt indicate toate materiile studiate și notele obținute;
# traducerile legalizate ale documentelor în cazul în care acestea nu sunt emise inițial în limba engleză de către instituția la care ați învățat;
# CV;
# o scrisoare de intenție;
# candidaților preselectați li se poate solicita să prezinte o scrisoare de recomandare din partea angajatorului.

Prima etapă de înscriere constă în completarea și expedierea unui formular de înregistrare, iar cei selectați urmează să fie invitați la un interviu, iar la necesitate vor susține și un test scris pentru evaluarea nivelului de cunoaștere a limbii engleze. Vlada ne-a spus că în cazul în care dețineți un certificat internațional care atestă nivelul C1 de cunoaștere a limbii engleze, atunci nu este necesar să susțineți testul sau să vă prezentați la interviu. La proba scrisă, tânăra a redactat un eseu în baza unor surse bibliografice propuse de către organizatori. Pentru redactarea și expedierea eseului, candidații au la dispoziție o săptămână. „Interviul are loc în limba engleză, alături de unii dintre profesori. Întrebările sunt despre experiența anterioară, despre ce înseamnă comunicarea strategică. Este un interviu complex, cu o durată de aproximativ 30 de minute.”

După anunțarea candidaților, încep orele propriu-zise. La etapa inițială, cursanții au desfășurat lecțiile în regim online, iar ulterior au petrecut două săptămâni în capitala Letoniei, Riga. Tinerii au participat la câte trei cursuri concomitent, iar la finalul fiecăruia au susținut câte un examen final. „Procentajul cel mai mare se atribuie lucrărilor scrise la final, fie un eseu, fie o analiză. De asemenea, din cadrul evaluării a mai făcut parte și o fișă de reflecție cu privire la o discuție pe care o aveam în timpul cursurilor. Mi s-a părut un mod foarte interesant de a evalua, deoarece astfel îți dai seama cine a fost cu adevărat atent la subiectele discutate.”

În luna februarie a anului curent, Vlada a mers la Riga pentru două săptămâni. În timpul cursurilor offline, participanții s-au întrunit în mai multe activități, sesiuni de instruire, activități de grup. De această dată, programul a fost unul intens. Astfel, orele aveau loc zilnic, între orele 9.0 și 17.00. În timpul orelor cu prezență fizică, profesorii și-au finalizat cursurile inițiate sau au început altele noi care urmau a fi încheiate la revenirea în regim online. „Am avut parte și de simulări. Am simulat o situație de criză, un incident real. Acest curs a fost livrat de fostul prim-ministru al Letoniei. Aici ai ocazia să interacționezi și cu ceilalți, mai ales că unul dintre obiectivele proiectului este să creeze această rețea de networking formată din profesioniști care pot colabora pe viitor la mai multe proiecte.”

Una dintre cele mai memorabile amintiri ale Vladei din timpul cursurilor la Riga a fost cina alături de participanții edițiilor precedente ale programului, unde a reușit să întâlnească chiar și un moldovean: „Acest eveniment a fost un punct culminant al întregii experiențe”.

Într-un material viitor, Vlada va veni cu câteva sfaturi despre procesul de aplicare, criteriile de care trebuie să țineți cont în timpul interviului și aspecte la care să atrageți atenția în timp ce scrieți eseul sau scrisoarea de intenție.

Proiectul se află în acest an la cea de-a treia ediție, iar cursurile urmează să aibă loc în perioada septembrie 2024 – mai 2025. Chiar dacă termenul-limită pentru înscrierea la ediția din acest an a expirat deja, aici găsiți mai multe informații despre această oportunitate în cazul în care intenționați să beneficiați în viitor de aceste cursuri.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Preluat de la: diez.md