fobii.jpg

Îți este frică de ceva sau de multe lucruri și este perfect în regulă să fie așa, pentru că frica face parte din „echipamentul” de supraviețuire a speciei. Dacă ți-e frică, ești mai atent, te ferești de pericole. Dar frica nu este același lucru cu o fobie.

„O fobie constă într-o frică persistentă sau evitarea unui anumit stimul,” spune psihologul Andreea Cristea. „De obicei, stimulul este un lucru sau o situație – cum ar fi albinele sau înălțimile.” Dar există o a doua componentă a fobiilor. „În plus, frica provoacă un stres semnificativ sau cumva afectează viața persoanei,” spune Andreea Cristea.

Deci, poate că te sperie șerpii sau spațiile înguste, ambele sunt comune. Frica ta poate ajunge la nivelul unei fobii dacă nu poți nici măcar să vezi șerpi la televizor fără să ai un atac de panică sau trebuie să îți dai demisia pentru că pentru a ajunge la biroul tău este nevoie să mergi cu un lift înghesuit.

De unde vin aceste fobii? ADN-ul tău poate juca un rol. Se pare că multe persoane au gene care le cresc riscul pentru tulburări legate de anxietate – un termen umbrelă care include fobiile. Dar chiar dacă nu ai acele gene ale fobiei, poți dezvolta una prin învățare sau „condiționare”. De exemplu, dacă părinții tăi ți-au spus mereu să te temi de păianjeni, asta ar putea să se transforme într-o fobie – mai ales dacă ai avut și o experiență negativă cu un păianjen.

Evitarea lucrului care te sperie poate de asemenea să îi mărească puterea asupra ta. „Evitarea întărește anxietatea și o menține și asta e o rețetă pentru fobie,” spune psihologul Andreea Cristea. 

Literalmente, poate să ne fie frică de aproape orice. Dar iată cinci dinte cele mai ciudate fobii:  

Tafofobia este frica de a fi îngropat de viu. Cercetările sugerează că aceasta a apărut (și probabil a atins apogeul) în anii 1700, într-o perioadă în care ciuma era răspândită, iar oamenii se temeau că medicii i-ar putea declara morți în mod greșit. Tafofobia era un fenomen atât de răspândit încât „sicriele de siguranță” din care se putea evada erau o realitate, iar cadavrele erau adesea păstrate pentru perioade lungi de timp înainte de înmormântare pentru a se asigura că nu se trezesc.

Eisoptrofobia este frica de oglinzi sau, mai specific, de a-ți vedea propria reflecție într-o oglindă. Privitul într-o oglindă poate provoca persoanelor cu eisoptrofobie rușine sau suferință și poate duce la depresie, conform unui studiu de caz din 2014 care detaliază lupta de 30 de ani a unei femei de 55 de ani cu această fobie.

Ombrofobia este frica de ploaie. Se încadrează într-o categorie pe care cercetătorii o numesc „fobii de mediu natural,” care include și uraganele (lilapsophobia), zăpada (chionophobia), frigul (cryophobia) și vântul (ancraophobia). Persoanele cu aceste fobii pot avea mai multe șanse să aibă un fel de educație formală legată de vreme, care le conferă „o înțelegere mai mare a pericolelor potențiale asociate cu vremea severă,” conform autorilor unui studiu recent.

Fonofobia este o frică „anormală” și „nejustificată” de sunet, conform cercetărilor din Malaezia. Cercetătorii spun că, adesea, sunt sunete normale, de zi cu zi, care nu pot dăuna auzului unei persoane sau provoca durere – lucruri precum ușile care se închid sau conversațiile zgomotoase. Fonofobia se suprapune uneori cu o afecțiune numită „hiperacuzie,” care este o reacție anormal de puternică la sunet, provenind din partea creierului care procesează zgomotul.

Numerofobia este frica de numere, deși nu în sensul în care o persoană crede că cifrele gigantice, cum ar fi 1 sau 0, se ascund sub pat. (Deși, cu toate grijile recente legate de tehnologie, poate ar trebui.) În schimb, numerofobia apare de obicei ca o frică de a face matematică sau de a lucra cu numere. Există unele dovezi că medicii numerofobi pot ignora noile practici bazate pe dovezi din cauza aversiunii lor față de numere și statistici.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Obsesii și fobii: 12 vedete de la Hollywood cu cele mai bizare frici

Preluat de la: csid.ro