terapia-durerii.jpg

Terapia Durerii se axează pe afecţiunile care au ca simptom principal durerea cronică sau subacută. De foarte multe ori, la această formă de tratament apelează pacienţi care au nu au descoperit cauza bolii după investigaţii prelungite sau după un tratament. Cu trecerea timpului, durerea devine tot mai severă. Diagnosticul în terapia durerii este pus de o echipă de medici( de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi şi kinetoterapeuti). 

Hernia de disc, protruzii discale sau stenoze canal vertebrale. Hernia de disc se manifestă printr-o durere severă care, dacă nu cedează la terapia conservatoare (medicaţie şi kinetoterapie), îşi poate găsi rezolvarea printr-o procedură specială: infiltraţie spinală transforaminală. „Procedura este minim invazivă şi constă în injectarea unui amestec format dintr-un steroid cu acţiune lungă, un anestezic local şi o soluţie salină la locul de ieşire al nervului spinal din coloana vertebrală.

Infiltraţia are ca scop scăderea inflamaţiei nervului afectat şi diminuarea sau dispariţia durerii, a amorţelii sau a altor simptome cauzate de inflamaţia nervului”, precizează Dr. Ana-Maria Ghiţou, specialist în Terapia Durerii, pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Procedura durează 10-15 min, se execută cu pacientul treaz, sub ghidaj fluoroscopic sau ecografic. Imediat după infiltraţie, pacientul va simţi membrul amorţit pentru 1-3 ore. Durerea va începe să scadă după 3-zile.

Sindromul de tunel carpian .Este o afecţiune a nervului median de la nivelul mâinii şi se produce de obicei prin compresia mecanică a acestuia în canalul carpian. Este o durere frecvent întalnită, mai ales în rândul femeilor.  „Apare de regulă la pacienţii care-şi folosesc mâinile pentru a efectua munci repetitive ( brutari, lucrători comerciali, coafeze etc..) sau la cei care comprimă mânile pe un plan dur o perioadă îndelungată de timp ( cei care lucrează mult la birou), care dorm cu mâinile sub cap etc.

Asemănător este şi sidromul de canal cubital – o afecţiune a nervului ulnar (cubital ) întâlnită la nivelul cotului care se produce de obicei prin compresia mecanică a nervului în canalul cubital (întâlnită la pacienţii care se sprijină mult timp în coate)”, adaugă specialistul.

Diagnosticul se pune prin examen clinic şi prin testare EMG ( electromiografie ) de către medicul neurolog. „În funcţie de severitate, tratamentul poate fi medicamentos ( în stadiile iniţiale)  sau intervenţional. Când durerea nu răspunde la tratamentul medicamentos, dar afecţiunea încă nu este în faza chirurgicală,  se poate face terapia durerii prin infiltraţie locală cu steroid si anestezic local , sub ghidaj ecografic ( atât în sindromul de tunel carpian, cât şi în cel de canal cubital). Durerea va scădea după 3-5 zile şi poate dispărea luni, chiar ani de zile’’, mai spune medicul Ana-Maria Ghiţou.
 

Gonartoza şi coxartroza. Cele două probleme medicale reprezintă uzura carilajelor articulaţiilor de la nivelul genuchilor, respectiv şoldului. „Atunci când aceste afecţiuni sunt descoperite în stadii incipiente, când nu există indicaţie chirurgicală de protezare a articulaţiei, se pot face infiltraţii intraarticulare sub ghidaj radiologic/ecografic cu coticosteroid şi anestezic local pentru ameliorarea durerii şi a amânării intervenţiei chirurgicale ( când este cazul).

Tendinopatii (inflamaţia tendoanelor musculare).Sunt depistate la nivelul umărului, şoldului, cotului, călcâiului etc. Pentru acestea se pot face inflitraţii locale la nivelul tendonului inflamat cu ghidaj ecografic, cu scopul ameliorării durerii şi a scăderii inflamaţiei.

Nevralgia de trigemen. Este o durere facială unilaterală (rar bilaterală) care apare pe traseul nervului trigemen. „Dacă durerea nu răspunde la tratamentul medicamentos, putem face ablaţia cu puls de radiofrecvenţă pe ramurile nervului trigemen. Este o procedură minim invazivă, care foloseşte unde radio sau curent electric pentru a genera căldură la nivelul nervului, blocând astfel transmiterea semnalului dureros prin nerv.

Practic, prin acestă procedură, nervii rămân “blocaţi” ( inactivi) între 3-18 luni. Ulterior, procedura care durează între 20 de minute şi o oră se poate repeta’’, adaugă Dr. Ana-Maria Ghiţou.
 

Sindromul pelvic dureros. Este acea durere din zona pelvisului.  Se întâlneşte atât la femei, cât şi la bărbaţi. Nu are o cauză cunoscută, asta după ce s-au exclus bolile ginecologice, gastro-intestinale, renale şi urologice. „Durerile se pot ameliora prin blocuri anestezice la nivelul ganglionilor pelvini (care sunt staţii ale durerii pelvine. Dacă durerea nu cedează la blocajul ganglionilor, se poate încerca ablaţia cu plus de radiofrecvenţă’’, susţine specialistul.

Tasări vertebrale. Sunt ceea ce numim modificări inflamatorii active. Se localizează la nivelul vertebrelor şi devin tot mai dureroase. Pentru acest tip de durere se efectuează vertebroplastia, o procedură minim invazivă prin care se introduce un ciment special în corpul vertebral tasat şi se încearcă reconstrucţia acestuia . Procedura se face sub ghidaj radiologic, cu anestezie uşoară, intravenoasă. Nu necesită internare, durează 1-2 ore, iar după intervenţie durerea se remite complet.

Meralgia parestezică. Poate fi depistată după durerile sub formă de arsură şi furnicăturile care apar la nivelul copasei. Durerea este dată de leziunea unui nerv periferic( nv . cutanat femural lateral ) de la nivelul coapsei. Pentru aceasta este necesar un anestezic local sub ghidaj ecografic. Astfel, nervul va fi blocat.

Atroza vertebrala cervicală sau lombară. Este o afecţiune care produce durere severă şi care nu cedează la tratamentul conservator. „Se poate trata prin ablaţie cu plus de radiofrecvenţă, o procedură minim invazivă care foloseşte unde radio sau curent electric pentru a genera caldură la nivelul nervului ( în acest caz a ramurilor nervoase răspunzătoare de transmiterea durerii de la nivel cervical, lombar). Se blochează astfel transmiterea semnalului dureros prin nerv.

Astfel, prin acestă procedură, nervii rămân  “blocaţi” (inactivi) între 3 şi 18 luni. Ulterior, procedura cu o durată de 20 de minute – 1 oră se poate repeta”.

Cefaleea (durerea de cap). Este o afecţiune pe care o întâlnim des. Vorbim despre acea durere de cap rezistentă la tratmentul medicamentos. Se poate trata prin blocaj al nervilor periferici (cei care generează durerea). Acest lucru presupune injectarea sub ghidaj radiologic/ecografic a unui anestezic local şi a unui corticosteroid pe traseul nervului.

Dacă durerea nu cedează după blocarea nervilor, se poate face ablaţie cu plus de radiofrecvenţă pe traseul aceluiaşi nerv ( ex . Nevralgia Arnold, Nevralgia occipitală). „O altă metodă eficientă pe care o folosim pentru această afecţiune este injectare intramusculară a toxinei botulinice în migrena cronică rezistentă la tratamentul medicamentos”, afirmă medicul Ana-Maria Ghiţou.

 

 

 

 

Preluat de la: csid.ro